Ijesztően jó bőrben van a buzogányarcú dinó

Az eddigi legélethűbb rekonstrukciót készítették el egy régkihalt dinoszauruszcsoport, a Psittacosaurus egyik fajáról. A 120 millió éves hüllő maradványai ugyanis olyan jó állapotban vannak, hogy még a bőrszínét is meg tudták állapítani az őslénykutatók. 

A frankfurti történeti múzeumban őrzött csontvázat Jakob Vinther, a Bristoli Egyetem kutatója vizsgálta, amikor rájött, hogy rekonstruálható az őshüllő bőrének pigment-eloszlása. Felfedezésének segítségével korábban egy 10 millió éves kígyó bőrszínét is sikerült helyreállítani.


Fotó: Current Biology

A különös megjelenésű kis hüllő - amelynek farktollai voltak, a pofáját pedig mindkét oldalon egy-egy buzogány-szerű szarv ékesítette -  élethű modelljének megalkotása azért is számít szenzációnak, mert ennek az állatnak nincsenek ma élő rokonai, amelyeken keresztül a tudósok meghatározhatták volna a színeit.


Fotó: Current Biology

Vinther kutatómunkájának köszönhetően kiderült, hogy a Psittacosaurus rendkívül hatékonyan álcázta magát az erdei környezetben: a mellkasa sötétebb, mint hasa vagy a farka, ezzel összezavarhatta a ragadozókat.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.