Így szabadíthatunk ellenségeinkre egy bogárhadsereget egyetlen gombnyomással

Mostantól mi is cseveghetünk a szentjánosbogarakkal. A Firefly Communicator nevű, pendrive méretű kütyüvel meghatározott fényjeleket küldhetünk a világító bogaraknak, megüzenhetjük például, hogy "gyertek ide".

A szentjánosbogarak speciális fénykibocsátással, úgynevezett biolumineszcencia útján kommunikálnak egymással, a fényjeleket az oxigénfelvétellel szabályozzák. A rovarkutatók rájöttek, hogy a bogarak egyedi mintázatokkal csalogatják magukhoz a párjukat, vagy áldozatukat. A nőstények pedig más szentjánosbogár-alfajok egyedeinek kódolt üzeneteit utánozzák, hogy magukhoz csalják a hímeket - hogy aztán felfalhassák őket.

Joey Stein feltaláló, a New York-i Genus Ideas cég alapítója a Live Science-nek azt nyilatkozta, hogy már 15 ezer dollárt gyűjtöttek a projektre a Kickstarteren. Elmondása szerint entomológusokkal (rovarkutatókkal) közösen dolgozták ki a kommunikátort, hogy azonosítsák a szentjánosbogarak különböző jelzéseit. Ezeket egy online adatbázisból lehet majd letölteni a kommunikátorra, így különböző üzeneteket közvetíthetünk a rovaroknak.

Csak össze ne keverjük a kódokat, mert a végén még minket falnak fel.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.