Így emelkedik a jég alól szabaduló Izland

Az olvadó jég nem csupán az óceánok szintjét emeli, hanem a hatalmas súlyvesztés miatt a szilárd talaj is megkönnyebbül, megemelkedik. Most Izlandról mutatták ki, hogy emiatt évente 3,55 centiméterrel lesz magasabb – korábban ugyanezt bebizonyították az Antarktiszról és Grönlandról is.
Az Arizona Egyetem kutatói egyértelmű kapcsolatot találtak a klímaváltozás és az emelkedő földfelszín között. A time.com tudósítása szerint a szigetország gleccsereinek olvadása nyomán értelemszerűen csökken a jégmennyiség, emiatt pedig csökken a felszínt nyomó jég tömege. Amit kevesebb jég nyom, az megemelkedik. Így van ez Izlandon, ahol évente 3,55 centiméteres az emelkedés.

„Tanulmányunk egyértelmű kapcsolatot talált Izland gyorsuló emelkedése és a gyorsulva olvadó gleccserek között" – mondta az amerikai magazinnak Kathleen Compton, az Arizona Egyetem kutatója. (A tanulmány a Geophysical Research Letters lapban jelent meg.) A kutatók 62 GPS-es mérőműszer adatai alapján jutottak erre a következtetésre, amit segített egy korábbi eredmény. Az Északi-sarkvidéken végzett korábbi kutatások ugyanis bebizonyították, hogy a jég lenyomja a felszíni réteg alatti kőzetet, majd amikor a jégtakaró elolvad, az megemelkedik.

Az északi féltekén másutt is van példa a felszínemelkedésre. Grönland szigete például évente nagyjából négy centiméterrel kerül feljebb a jégveszteség miatt. A 2,16 millió négyzetkilométeres Grönland jégtakarója az utóbbi években átlagosan háromszáz gigatonnával lesz könnyebb. Az összesen 14 millió négyzetkilométeres antarktiszi kontinensről évente mintegy kétszáz gigatonnányi jég olvad el és szakad a tengerbe. Az Antarktiszt borító átlagosan két kilométer vastag jégréteg folyamatosan olvad a globális felmelegedés miatt.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.