"Igazi hősök" - dollármilliókkal jutalmazott tudósok

Igenis megéri toptudósnak lenni: a Nobel-díjért például (ha nem kell rajta osztozni) 264 millió forintnak megfelelő svéd korona jár. Ám ennek több mint háromszorosát, hárommillió dollárt, azaz nagyjából 740 millió forintot kapott mások mellett egy francia idegsebész és három amerikai asztrofizikus.
A legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerést, a Breakthrough-díjat, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egyik kaliforniai hangárjában két napja adták át.
Fizikusok - Nobel után jött az Áttörés
Fizikusok - Nobel után jött az Áttörés
Stephen Lam / Reuters

A rekordösszegű díjat tavaly hozta létre az informatikai-internetes szektor milliárdosainak egy csoportja, köztük Szergej Brin, a Google egyik alapítója, a Facebook-vezér Mark Zuckerberg és Jack Ma, az Alibaba-csoport alapítója. Azért, hogy megünnepeljék a kimagasló eredményeket elérő kutatókat, hogy munkájukat a nagyközönség számára is bemutassák.

A vasárnapi díjátadón összesen 36 millió dollárt osztottak szét. A kategória-győztesek – matematika, élettudományok és fizikai alapkutatások – fejenként 3 millió dollárral lettek gazdagabbak.

Az asztrofizikus kutatócsoport – Saul Perlmutter, Brian Schmidt és Adam Riess – fedezte fel, hogy az univerzum gyorsulva tágul. (Ugyanezért 2011-ben már Nobel-díjjal is kitüntették hármójukat.)

Alim-Louis Benabid francia idegsebész, a Joseph Fourier Egyetem tudósa az élettudományok kategóriában nyert a Parkinson-kór kezelése és a mély agyi stimuláció úttörő jelentőségű kutatásáért.

A matematikusok közül öten vehették át ezt az elismerést – Simon Donaldson, Maxim Kontsevich, Jacob Lurie, Terence Tao és Richard Taylor.

A díjátadó ceremónián részt vett Cameron Diaz filmszínésznő. Ugyancsak ott volt Benedict Cumberbatch színész, aki a második világháború után homoszexualitása miatt meghurcolt zseniális brit matematikust, Alan Turingot alakítja a The Imitation Game című filmben.

Az egyik alapító, Mark Zuckerberg szerint „a világnak számos alapvető kihívással kell manapság szembenéznie, de szerencsére léteznek csodálatos kutatók és mérnökök, akik segítenek megoldani a problémákat. Az idei díjazottak megérdemlik az elismerést, mert igazi hősök."

Természetesen akadt, akinek nem tetszett ez az egész. A brit fizikus, Dame Athene Donald (Cambridge Egyetem) úgy írta le a díjat, mint a milliárdosok által alapított „hiúsági elismerést". A BBC-nek nyilatkozó kutatónő szerint ez a díj nincs partiban a Nobel-díjjal, a reputációját nem segíti, hogy az átadást ennyi celebbel terhelték meg.

A Breakthrough-díjat tavaly adták át először, akkor 11 kutatót a biológiai tudományokban elért kimagasló eredményeiért ismertek el.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.