Fagyott világokból varázsolhatnak paradicsomot az idősebb csillagok

A legtöbb csillag élete végén eredeti nagyságának akár sok százszorosára dagad, és elnyeli a körülötte lévő legközelebbi égitesteket. Egy új kutatás azzal a meglepő megállapítással állt elő, hogy az ilyenkor vörös óriásnak nevezett csillagok is képesek lehetnek az élet fenntartására a körülöttük lévő bolygókon.

Bolygók egy vörös óriás körül
Bolygók egy vörös óriás körül
Tiago Campante/Peter Devine / NASA

A Cornell Egyetem kutatói szerint a csillagok öregedésével a körülöttük lévő lakhatósági zóna is kifelé mozdul, és egyre távolabb lévő bolygók esnek bele. Ezek ekkor a felszínükön folyékony vizet és esetleg életet is hordozhatnak.

Hét és fél milliárd év múlva a mi Napunk is elkezd majd dagadni. Mire kétszázszorosára nő, a Föld lakhatatlan lesz, a Merkúr és a Vénusz pedig eltűnik a felfúvódó csillag tűzgömbjében. A Jupiter és a Szaturnusz jelenleg jeges és kopár holdjai viszont felmelegedve ideális helyszínévé válnak az esetleges életnek.

Az új kutatás szerint egyes esetekben a lakhatóvá váló bolygókon akár 9 milliárd évig is megmaradhat az élet, ami kétszerese a Föld jelenlegi korának. Az Astrophysical Journal hasábjain megjelent kutatás szerzői szerint ez elegendő az élet kialakulására, fejlődésére, vagy akár az emberiség új helyszínen való továbbélésére.

Van még pár világ, amit kipusztíthatunk

Kihaló növényzet, aktivizálódó vulkán, ezer új bolygó és egy ősi fáraómítosz – a hét tudományos hírei címszavakban: >>>

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.