Idén is lesz strandhalászat a Balatonon

A tavalyi premier sikere után ezen a nyáron is lesz Balatoni Halászat Napja Balatonföldváron. Az öreghálós közösségi strandhalászattal és élőhal-bemutatóval színesített egész napos programot június 29-én, szombaton, a Keleti strandon rendezik.

A meteorológia 26 fokos csúcshőmérsékletet és időnkénti felhősödés mellett nagyrészt napsütést ígér szombatra, vagyis ideális időjárási feltételek várják a vendégeket a halásznapon. Magát a halászatot - Füstös Gábor, az egyik rendező, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit ZRt. vezérigazgatója szerint - leginkább a viharos szél tudná elrontani, ilyesmi azonban nem szerepel a prognózisban.

A hagyományos öreghálós halászat - a technológia változásai és a szelektív halfogás igénye miatt - már évtizedek óta nem szerepel a balatoni halászok profiljában, ám egy évben egyszer, hagyományőrző céllal előveszik a kerítőhálónak is nevezett, a lényegét tekintve évszázadok óta változatlan eszközt. Mint tavaly kiderült, a strandoló közönség lelkesen veti bele magát az élmény-, strand- illetve látványhalászatnak is nevezett időtöltésbe, amelynek során nemcsak a hálóhúzás, hanem a halak zsákmányul ejtése is mindenki által kipróbálható közösségi tevékenységéé válik.

A halfogás természetesen nem tart egy egész napon át, de lesznek a parton felállított óriás akváriumok a tó jellemző halfajaival, és egyéb kultúrprogramok is a horgásziskola-jellegű horgászszerszám-bemutatótól a kézműveskedésen, illetve a vetélkedőkön át a halsütésig és a gyerekszínházas-koncertes szórakoztatásig (a gazdag műsorkínálatot a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület által elnyert uniós támogatás teszi lehetővé). A frissen fogott és helyben sütött balatoni keszeget a vendéglátók mobil halsütödéje készíti majd, vagyis a látványhalászat mellé látványkonyhát is kapnak a látogatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.