IBM: Office-mentes övezet

A Handelsblatt című német gazdasági lap információi szerint az IBM amerikai informatikai óriás kötelezte a dolgozóit, hogy a cég összes számítógépén cseréljék le a Microsoft Office programcsomagot egy másik, nyílt forráskódú megoldásra. Ez az első körben több mint 350 ezer szoftverlicenc elvesztését jelenti a Microsoft számára, de a hosszú távú következmények fájdalmasabbak: az IBM lépése az egész világ számára bebizonyítja, hogy van élet az irodában Office nélkül is.

Az átállást 10 nap alatt végre kell hajtani, vagyis a vállalat nem sok időt hagyott a mérlegelésre. A munkatársak az első napokban 330 ezer programot le is cseréltek, ami megintcsak bizonyíték-erjű: azt mutatja, hogy egy hasonló léptékű átállás nem igényel hosszas felkészülést és betanítást (a magyar államigazgatás többek között emiatt ragaszkodik az Office-hoz).

Az IBM dolgozói ezentúl a vállalat saját fejlesztésű Lotus Symphony programját használják majd - ezzel feloldódik az a furcsa paradoxon, hogy az IBM rendszerintegrátorként illetve megoldás-szállítóként többnyire eddig is a nyílt forrású Symphony-t ajánlotta (másoknak), míg a saját gépein az Office futott.

A történelmi lépést lelkesen üdvözölték a nyílt forráskódú rendszerek fejlesztői. Az egyik legfontosabb Linux-disztribúció, a Red Hat egyik vezető munkatársa szerint a szoftveripar amúgy is abba az irányba fejlődik, hogy a termékek helyett a szabványok versengenek egymással - egy felhasználónak gyakorlatilag mindegy, hgy melyik rendszer fut a gépén, ha a funkciókat és a kompatibilitást a szabványok garantálják. Livel a Symphony kompatibilis az Office-szal (ugyanúgy, mint például az OpenOffice), a váltás sem az egyes felhasználók szintjén, sem a munkafolyamatokban nem okozhat nagy törést.

A Microsoft továbbra is az üzleti alkalmazások legnagyobb szállítója, tavaly 19 milliárd dollár forgalmat ért el ebben az ágazatban. Az Office toronymagasan vezet a saját szegmensében, a részesedése eléri a 90 százalékot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.