Hosszú kutakodós éjszaka Ausztriában

Negyed millióan voltak kíváncsiak az ausztriai tudományos kutatás eredményeire, módszereire: ennyien keresték fel a kutatás hosszú éjszakáján a hat osztrák városban megnyitott intézetek valamelyikét.

Negyed millióan voltak kíváncsiak az ausztriai tudományos kutatás eredményeire, módszereire: ennyien keresték fel a kutatás hosszú éjszakáján a hat osztrák városban megnyitott intézetek valamelyikét.

A rendezvényt, amely a többi „hosszú éjszakához” hasonlóan a kijelölt hétvégén hajnalig nyújt ingyenes lehetőséget intézmények és rendezvények látogatására, három év szünet után most másodszor rendezték meg.

A cél a kutatások megismertetése, fontosságuk tudatosítása, egyben pedig annak megerősítése, hogy Ausztriában az innovációt kiemelt jelentőségűnek tartják. A programban mintegy ezer tudós vett részt: ők nem csak elméletben számoltak be munkájukról, hanem a látogatók jelenlétében kísérletek is bemutattak.

A hat városban 76 helyszínen 375 kutatási hely, laboratórium fogadta a vendégeket, akiket mikrobusz szállított egyik helyről a másikra – igaz, a 30 percenkénti indulás miatt sokan inkább a szokásos tömegközlekedést választották. A rendezvények és találkozások igencsak eltérően voltak: vetítettek dokumentumfilmet a szívoperációról, amit  a jelenlévő sebész élőben kommentált,  végigélhettek az érdeklődők  egy-egy kémiai, fizikai kísérletet, és meghallgathattak vetítettképes történelmi előadást – a rendezvény időpontja miatt egyebek között a holocaustról, amelynek kezdetét a hetven évvel ezelőtti kristályéjszakától számítják. Fontos része volt a rendezvényeknek a tájékoztatás egy-egy tartományi kutatóközpont munkájáról, és általában arról a támogatásról, amelyet az állam a kutatásnak nyújt.

A rendezők, s velük együtt az illetékes miniszter Johannes Hahn elégedettek a részvétellel: a cél a kutatás – a kutatók – tekintélyének, társadalmi megbecsültségének növelése. A „hosszú éjszaka„ intézménye egyre népszerűbb Ausztriában; nemrégiben a nyelvek hosszú éjszakáját is megrendezték, amelyen a fordítás, tolmácsolás, és  a nyelvtanulás módszereinek és lehetőségeinek bemutatása állt a figyelem középpontjában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.