Homályos látás, lassan gyógyuló sebek

A cukorbetegséget népbetegségként emlegetik, mivel a lakosság egyre nagyobb hányadát érinti. Kialakulását mindenképpen ajánlatos megelőzni, mivel sok kellemetlen és maradandó szövődménnyel jár.

Megkülönböztetnek 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget. Utóbbi fordul elő nagyobb számban – régebben késői kezdetű, felnőttkori cukorbetegségnek nevezték –, alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem elegendő a normális vércukorszint fenntartásához. (Az 1-es típusú diabétesz esetében az inzulintermelődés teljes hiánya áll fenn.)

Mivel az első tünetek ártalmatlannak tűnnek, előfordulhat, hogy valaki már évek óta 2-es típusú cukorbetegségben szenved, mégsem tud róla. A betegség tipikus tünete a gyakori szomjúságérzet és a gyakori vizeletürítés, a homályos látás, a lassan gyógyuló sebek, a gyakori fertőzések, a bőrelváltozások, nőknél ezenfelül a hólyag- és hüvelyi fertőzések.

Kifejezetten veszélyeztetettnek számítanak a túlsúlyos egyének, azok, akiknek a szülei vagy testvérei között van cukorbeteg, a 45 év felettiek és azok, akiknek az életében a rendszeres mozgásnak, sportnak nincs szerepe. Életmódváltással és kiegyensúlyozott táplálkozással sokat lehet tenni a megelőzés, illetve a betegség kezdeti stádiumában a folyamat visszafordítása érdekében. Sokat ismételgetett intelem az is, hogy évente ellenőriztetni kell a vércukorszintet, a vérnyomást és a koleszterinszintet. Mert a baj nem jár egyedül, jobb valamennyit elkerülni!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.