Holográfiai áttörés az adatkezelésben

Egy nemzetközi kutatócsoport olyan holografikus adattároló eszközt fejlesztett ki, ami az eddigi kísérletekhez képest sokkal nagyobb mennyiségű adat tárolására képes, illetve az adatkezelési sebessége is jóval gyorsabb a jelenlegi mágneses, illetve optikai alapú rendszereknél.

 

A Kalifornia Egyetemen dolgozó kutatók kimutatták, hogyan lehetséges holografikus technológiával olyan eszközt előállítani, ami ötvözi a mágneses adattárolók előnyeit a hullám-alapú információkat továbbító rendszerekével.  A felfedezés egy új kutatási területet nyit meg a további kísérletezések előtt, aminek forradalmi hatása lehet az információs technológia iparra-  írja  az Applied Physics Letters, amerikai szakfolyóirat.

A holográfia, ami egyébként egy Nobel-díjas magyar tudós, Gábor Dénes által kidolgozott elvre épül, alapvetően a fény hullámhosszán alapuló képrögzítő eljárás, aminek segítségével térhatású kép hozható létre az adott tárgyról, megfelelő fényvisszaverődési mutatók segítségével. Az első hologramokat a negyvenes években készítették, majd tíz évre rá a lézerek fejlődésével az optikai holografikus képek is népszerűbbek lettek, ilyenek például a papírpénzen és az okiratokon található hologramok is.

A holográfia másik felismert alkalmazási területe az információs technológiával függ össze. A holografikus adattárolási technológia alapjait egy eddig is kutatott eljárás adja, azaz az adatokat kétdimenziós vonalkódokhoz hasonlóan tárolják el a hordozón. A technológia látványosan megnöveli a tárolható adatok mennyiségét, illetve ezek beolvasását is a többszörösére gyorsítja.

Az első ilyen adathordozót 2005-ben mutatta be HVD néven (Holographic Versatile Disc) az Optware és Maxell, és ez a megszokott 120 mm átmérőjű lemezen 3,9 terabájtnyi (!) adat tárolására volt alkalmas. Bár a HVD lemezekhez a szabványokat már megállapították, az akkori technológia még nem tette lehetővé az adatok párhozamos használatát, az adathordozó csupán tárolásra volt alkalmas.

A kilenc éves nemzetközi kutatás eredményei most bebizonyították, hogy a holografikus eljárás összhasonlíthatatlanul nagyobb mennyiségű adat eltárolását, illetve mára már olvasását és újratöltését is lehetővé teszi, akár egymással párhuzamosan is. Ez pedig új korszakot nyithat az nagy-kapacitású adattárolók piacán, ami indulásra vár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.