Csak szombat hajnalban ég el a műhold

A újabb adatok szerint az UARS műhold a korábban becsült időpontnál később ég el a légkörben. A légköri belépést most magyar idő szerint szombat hajnali 2 óra és reggel 6 óra közé teszik.

Ted Molczan szakértő szerint elképzelhető, hogy még ennél is később lép be a légkörbe. Addig még áthalad néhányszor Európa felett is az űrszemét. A féltonnás amerikai "űrszonda hulladék" pontos földet érésének a helye még mindig nem ismert.

Az UARS a legnagyobb tömegű űrszonda, amely az elmúlt húsz évben visszapottyan a földre. A csúcstartó az 1979-ben lezuhant 75 tonnás Skylab állomás, amelynek visszahulló darabjaiból Nyugat-Ausztrália is kapott.

Korábbi kép az UARS-ról
This conceptual image shows the Upper Atmosphere Research Satellite, launched on Sept. 15, 1991, by the space shuttle Discovery. Originally designed for a three-year mission, UARS measured chemical compounds found in the ozone layer, wind and temperature in the stratosphere, as well as the energy input from the sun. Together, these measurements helped define the role of Earth's upper atmosphere in climate and climate variability. The 35-foot-long, 15-foot-diameter UARS was decommissioned on Dec. 14, 2005.

Ha nem okoz katasztrófát az égből hulló csúcstechnika, nem nyugodhatunk meg – egy ennél is súlyosabb csapás vár ránk. Október végén, vagy november elején hasonló élményben lesz részünk, illetve sokkal nagyobban. Arra az időszakra várják ugyanis a német ROSAT űrteleszkóp visszatérését. A NASA szerint annak az esélye, hogy a visszahulló UARS emberi életet veszélyeztet 1:3200-hoz. A ROSAT esetében ez az arány 1:2000-hez.

Az 1990-ben felbocsátott 2,4 tonnás német ROSAT űrteleszkóp alkatrészei ugyanis jóval nagy arányban élik túl a becsapódást – számítások szerint a harminc részre eső műszer 1,6 tonnája éri el földet. Az űrteleszkópot 1999-ben kapcsolták ki, azóta kering űrszemétként a Föld körül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.