„Hiányozni fog a kilátás az űrállomásról”

Rekord időt töltött az űrben Jeff Williams amerikai asztronauta, aki szerdán ért Földet két orosz kollégájával Kazahsztánban.

 


 

Az amerikai űrhajósok közül az 58 éves "AstroJeff" tartózkodott a leghosszabb ideig a világűrben: négy küldetése alatt összesen 534 napot töltött súlytalanságban, míg a korábbi amerikai rekorder, Scott Kelly csak 520-at. (Az abszolút csúcstartó az orosz Gennagyij Padalka, aki 879 napig volt az űrben.)

 



 

Az 58 éves nyugállományú ezredes - aki egyébként nagypapa - egyben a legidősebb amerikai, aki a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) szolgált.

Az űrállomás háromfős legénysége - Williams, Alekszej Ovcsinyin és Oleg Szkripocska - három és fél óra alatt tette meg a haza utat egy orosz Szojuz kapszulában, majd Kazahsztán sztyeppéin ejtőernyővel landoltak.

AstroJeff könnyes búcsúja az űrállomástól:

 


 

AstroJeff összesen öt űrsétát teljesített küldetései során, legutóbb Kate Rubinsszal csatlakoztattak egy adaptert az űrállomáshoz, amely a Boeing és a SpaceX jövőbeni kereskedelmi űrjáratainak dokkolását teszi lehetővé. Részt vett továbbá a Bigelow felfújható moduljának felpumpálásában is, amivel az űrhotelek korszakát alapozzák meg.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.