Hevesi-díj az áltudomány leleplezéséért

Hanula Zsolt, az Index munkatársa kapta idén a Hevesi Endre Díjat. A Hevesi Endréné Kalmár Magda által 1987-ben alapított elismeréssel minden évben azokat a tudományos újságírókat jutalmazzák, akik az előző esztendőben a tudomány és a technika új lehetőségeinek, eredményeinek népszerű ismertetése érdekében a legtöbbet tették, illetve a legérdekesebb és közérthető magyarsággal fogalmazott cikkeket írták. Az oklevéllel és 10 ezer forint pénzjutalommal járó díjat pénteken adták át a MÚOSZ székházában.

A kuratórium (Herczeg János, Hankó Ildikó, Nagy József, Staar Gyula, Szentgyörgyi Zsuzsa, és lapunk tudományos szerkesztője, Palugyai István) életműdíjakat is odaítélt Horváth András csillagász kandidátusnak, a TIT Budapesti Planetárium volt igazgatójának, és Füstöss Lászlónak, a Fizikai Szemle most nyugalomba vonuló felelős szerkesztőjének.

A méltatás szerint Hanula Zsolt az áltudományok és az áltudományos „eredmények" terjesztőinek alapos, közérthető bemutatásáért, a kétes módszerek és a rájuk épülő iparág visszásságainak feltérképezéséért részesült az elismerésben. A szerző az Index „Ma is tanultam valamit" című népszerű tudományos rovatának szerkesztője is.

A díjat minden év április 30-án, Hevesi Endre születésének évfordulóján adják át.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.