Hercegi coming out az AIDS világnapján

Harminc év alatt 39 millió ember halt meg világszerte.

A HIV-fertőzöttek megbélyegzettsége ellen harcoló #FeelNoShame (Ne szégyelld magad) kampány keretében II. Erzsébet királynő unokája, Harry herceg is elárulja egyik titkát a mai napon – jelentette a BBC. A herceg mellett megszólal Nicole Scherzinger amerikai énekesnő, Gemma Arterton angol színésznő és Paloma Faith énekes-szövegíró.

HIV-kampány hagyományos táncbemutatóval Kalkuttában.
HIV-kampány hagyományos táncbemutatóval Kalkuttában.
Rupak De Chowdhuri / Reuters

Harry herceg 2006-ban, két évvel a dél-afrikai Lesothóban tett látogatása után alapította a Sentebale szervezetet, miután saját szemével látta, milyen problémákkal küzdenek a helyi AIDS-árvák, mozgássérült gyerekek és egyéb súlyos hátránnyal küzdő fiatalok. Harry herceg kampányának célja annak bemutatása, hogy a szégyenérzet és a megbélyegzettség eloszlatása megmentheti a HIV-fertőzöttek életét. A kezdeményezést a herceg a hétfői nemzetközi AIDS-napra időzítette.

Harry herceg végül elárulta a "nagy titkot", jelesül azt, hogy nagyon izgul, amikor sok ember előtt kell beszélnie (a kampány lényege, hogy a résztvevők eddig eltitkolt részleteket osztanak meg az életükből).

Az AIDS-betegség fő veszélyeztetettjei közé a meleg, illetve biszexuális férfiak, a serdülő lányok és a fiatal nők, a börtönlakók, az intravénásan kábítószerezők és a transzneműek tartoznak, de akár egy meggondolatlan egyéjszakás kaland során is megfertőződhet bárki.

Az ENSZ adatai szerint a HIV-vírus 30 éve pusztít minden kontinensen, tavaly 35 millió fertőzöttet tartottak számon, közülük 2,1 millió volt az újonnan regisztrált – és 3,2 millió a 15 éven aluli gyerek. (Utóbbiak többségét a HIV-vírust hordozó anyjuk fertőzte meg.) A világ legfertőzöttebb régiója a Szaharától délre eső terület: itt 24,7 millió HIV-fertőzött élt. 2013-ban 1,5 millió AIDS-beteg halt meg.

Figyelemfelkeltő kampány Afrikában
A Treatment Action Campaign (TAC) tagja a biztonságos szexre hívják fel a figyelmet Johannesburgban,
Siphiwe Sibeko / Reuters

Az első bizonyított AIDS-beteg 1981-es halála óta összesen 39 millió ember életét követelte ez a kór. A szakemberek szerint kétségtelen siker, hogy tavaly a korábbi éveknél kevesebb volt az új eset és a halálesetek száma is csökkent, a csökkenés azonban hosszú távon csak akkor tartható, ha sikerül áthidalni a szakadékot, ami az érintettek és az ellátórendszer között tátong. Azt mondják, hogy nem kizárólag a fertőzöttek kezelésre kell koncentrálni, sokkal hatékonyabb ugyanis, ha az óvszerhasználat elterjesztését is propagálják.

Az ENSZ összesítése szerint tíz HIV-fertőzöttből nem egészen 4 kapja meg a szükséges gyógyszeres kezelést, és 15 országra koncentrálódik az új fertőzések háromnegyede. „Ha sikerül a mostani tempóban kontrollálni a fertőzés terjedését 2020-ig, akkor jó esély van arra, hogy 2030-ra véget vessünk a járványnak" – vélekedett Michael Sidibe, a UNAids ügyvezető igazgatója. Ha nem, akkor akár még egy évtizedre is szükségünk lehet.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.