Hazajött Tüskevár gólyája

A tüskeváriak már megszokhatták, hogy olykor előbb látnak gólyát, mint hóvirágot, idén azonban ők is meglepődtek, amikor madaruk már február első hétvégéjére visszatért a téli pihenőről. Az állat békák híján elsősorban halászatból tartja fenn magát, és már a környék másik jellegzetességével, a vörösiszappal is megismerkedett.

A madár jelenlétére olvasóink hívták fel a figyelmünket, de a korai észlelést időközben a Magyar Madártani és természetvédelmi Egyesület szakértői is megerősítették – utóbbiak szerint a gólya már elfoglalta a fészkét, sőt kelepelt is, ami egyértelműen annak a jele, hogy készül a költési szezonra.

A lapunkhoz eljuttatott olvasói e-mailből az is kiderül, hogy a gólya tollazatán a vörösiszap-szennyeződés nyomai látszanak (Kolontár és Devecser mellett Tüskevár is azon települések közé tartozik, amelyeket az iszap-ár érintett – öröm az ürömben, hogy ezek szerint a vörösiszapos vízben is élnek halak, a gólya ugyanis feltehetően halászás közben lett sáros.)

A tüskevári gólya mindig elsőként érkezik: általában február 20-a körül szokott hazatérni (szemben a fajtársaira jellemző március közepi-végi időponttal), az idei felbukkanása mindenképpen szokatlanul korainak számít. A madarászok szerint valószínűleg azért, mert nem repül el Dél-Afrikáig, a telet valahol a Földközi-tenger medencéjében töltheti. Pontosabbat a szakértők sem tudnak róla, mivel a furcsa szokásokkal rendelkező madarat még nem gyűrűzték meg, és jeladó antennát sem szereltek rá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.