Hatalmas „sárkányt” találtak Délnyugat-Kínában

Tizenöt méteres dinoszauruszfaj egy példányának maradványait találták meg Kínában. A Kína délnyugati részén található Chongqing tartomány Qijiang város leletéről Lida Xing, az Alberta Egyetem munkatársa számolt be a CNN-nek.
A szakember szerint a helyiek először azért hitték, hogy sárkány maradványaira bukkantak, mert a csontok nagyon hasonlítottak a kínai mitológiában gyakran szereplő lényhez. Az ásatás során a dinoszaurusz koponyája, csigolyái és farkcsontjai kerültek elő, de a végtagokat nem lelték. Xing szerint a helyiek ezért hitték, hogy a hosszú testű mitológiai sárkány csontjaira bukkantak. A felfedezésről most számoltak be a Journal of Vertebrate Paleontology lapban.

Az újonnan felfedezett lény a Mamenchisaurus (Mamenchi-gyík) csoportba tartozik, amilyeneket eddig kizárólag Ázsiában találtak. Négy lábon járó növényevő dinoszauruszokról van szó, amelyek mintegy 145–160 millió évvel ezelőtt éltek. Rendkívül hosszú, olykor a testhossz felét elérő nyakukról ismertek. Ezek a hatalmas lények uralhatták a Földet 160 millió évvel ezelőtt, azaz a késő jura időszakban.

A rekonstruált csontvázat – amelyet még 2006-ban gazdák ástak ki egy halastó mellett – a helyi néprajzi múzeumban állították ki, de hamarosan átszállítják az épülőben lévő dinoszaurusz-múzeumba.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.