Hatalmas besúgóhálózatot építenek Putyinék

A teljes orosz járműparkot rákötik egy központi műholdrendszerre. Akár távirányítással leállíthatják az autókat, a kötelezően telepítendő fedélzeti egységek pedig a sofőrt is feljelenthetik.

Amíg nálunk a VÉDA kamerarendszert telepítik, addig az orosz hatóság bevezeti a rendszert, melyben az autók maguk fogják feljelenteni a szabálytalankodó vezetőket.

Oroszországban 2017-től kötelező lesz az összes újonnan eladott autóba olyan fedélzeti egységet szerelni, amely folyamatosan kommunikálni fog egy központi műholdrendszerrel – írja az Autó-motor.hu

A Glonass nevű rendszer bevezetésének hivatalos indoklása, hogy a balesetet szenvedő jármű így képes lesz automatikus segélyhívásra. Most azonban a rendszer újabb funkcióira derült fény, melyek közül az egyiknek különösen nem örülnek az emberek.

Azt mindenki üdvözli, hogy a rendőrség képes lesz letiltani az ilyen fedélzeti egységgel szerelt autók motorját, így például könnyen véget vethetnek az autós üldözéseknek. Azonban van még egy "apróság": a fedélzeti egység 50 centis pontossággal képes a valós idejű helymeghatározásra, tehát pontosan tudja, mikor és hol van az autó, milyen sebességgel halad.

A hatósági kommentárok szerint ezt az információt csak abban az esetben használják a rendőrök, ha a gyorshajtáson kapott autós fellebbez a büntetése ellen. Szakértők szerint viszont csak programozás kérdése, és az autó képes lesz automatikusan jelenteni a gyorshajtást.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.