Használt szoftvert féláron!

Több mint félmillió olyan szoftver van a magyar vállalatok tulajdonában, amelyet azok nem használnak, de legálisan eladhatók és vehetők az eredeti ár töredékéért - mondta Arató Árpád, a Preo Hungary Kft. ügyvezetője. Ez a cég hazánkban is elindította a legális használtszoftver-kereskedelmet.

Verzióváltás, átszervezés, vagy a válság közepette az elbocsátások miatt sok szoftver válik fölöslegessé, amelyek értékesítése csökkentheti az új beszerzés költségeit. A szakember felbecsülni sem merte, hogy hány szoftvert (pontosabban szoftverlicencet) birtokolnak teljesen feleslegesen a magyar cégek és magánszemélyek. Ez a szám sokkal magasabb, mint az értékesítésre alkalmas használt programoké. - A szoftverek egy komoly része legálisan továbbértékesíthető. De ahol nem biztonyítható egyértelműen a tulajdonszerzés, vagy a felhasználói szerződések korlátozásokat tartalmaznak, ez nem lehetséges - magyarázta a helyzetet Zsoldos Sándor szoftverlicenc szakértő, az IPR-Insights Kft. vezetője.

A hazai használtszoftver-kereskedelmi vállalkozás indulása pár hónapot igénybe vesz: a az adásvétel ugyanis igen hosszadalmas folyamat. A cég a hamburgi anyavállalathoz továbbítja a megvételre kínált szoftverek dokumentációját, s az ottani szakemberek vizsgálata alapján döntik el: megvehető-e a szoftver.

Arató Árpád szerint a legnépszerűbb termék a 2003-as kiadású Microsoft Office, mert az mindent tud, amit ma egy átlagos irodában kell, hardverigénye szerény, s 40-60 százalékkal vehető meg olcsóbban, mint ha mostani verzióban venne irodai szoftvercsomagot egy cég. A portfólióban persze SAP, Adobe, Novell és egyéb programok is találhatók. Az üzletek folyamán a Preo minden esetben tájékoztatja a gyártót a tulajdonosváltozásról (az kivételes esetben nemet mondhat a tranzakcióra, de ez nem jellemző), s elkészíti a használt programok dokumentációját. Így a vevő akkor is nyugodtan alhat, ha ellenőrzést tartanak nála a hatóságok, vagy esetleg a BSA szerzői jogvédő egyesület. A használt szoftver bár nagyon olcsó, teljes értékű, elvégre nem kopik, mint az autó vagy a használt PC.

A Preo Hungary egyelőre felvásárlásra rendezkedik be, mert a németországban óriásiak az igények. Természetesen hazai eladásra is készülnek, ennek érdekében külön megállapodtak a használt számítógépeket, hardvereket feldolgozó és értékesítő ergoTrade Hungary Kft.-vel. - A használt informatikai eszközök feldolgozása is jól pörgő üzlet, tavaly Magyarországon a cég 80 ezer használt számítógépet dolgozott fel - mondta Palugyay-Masát Miklós, az ErgoTrade vezetője. Hozzátette: Németországban egyáltalán nem divat a hazai gyakorlat, hogy a használt gépeket dolgozóknak értékesítik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.