Használati utasítás hobbiállatokhoz

Július elsejétől a korábbinál szigorúbb szabályok vonatkoznak az otthoni állattartásra. A legfontosabb újítás a kötelező kutyachip, illetve az eladott hobbiállatok mellé járó „használati utasítás”.

A házi kedvencekkel való bánásmódot szabályozó kormányrendelet legtöbb szabálya július elsejétől hatályos. Az előírások betartatása a települési jegyzők feladata lesz.

A rendelet kategorikusan megtiltja a halak gömbakváriumban való tartását. Mostantól madarakat sem lehet már kör alakú kalitkában tartani. Az indoklás szerint ugyanis a gömbformák veszélyeztetik az állatok testi épségét. Új elem a szabályozásban, hogy tilos állatkereskedésekben majomfélékkel kereskedni.

A kutyatartást is szigorították, csak azonosító chippel ellátott ebeket lehet eladni. A kutyákat tartósan tilos tíz négyzetméternél kisebb területen vagy négy méternél rövidebb láncra kötve tartani. Egy kennelben több kutyát tartva pedig ebenként minimum hat négyzetméteres életteret kötelező biztosítani számukra.

Kutyát közterületen - a kutyafuttatók kivételével - csak pórázon szabad sétáltatni, és csak olyan személynek, aki képes a kutyát irányítani. Szájkosarat viszont az utcán nem kötelező a négylábúakra tenni, csak ha agresszívek.

Különböző fajhoz tartozó állatok csak úgy tarthatók együtt, ha ez egyik állat testi épségét sem veszélyezteti, és idegi megterhelést sem okoz nekik. Agresszív állatokat pedig tilos bármilyen más állattal együtt tartani. Az állatok étrendjét és tartási körülményeit egyébként is úgy kell kialakítani, hogy azok a leginkább emlékeztessenek természetes életmódjukra. A kereskedők „kezelési útmutatót - használati utasítást” kötelesek továbbá adni valamennyi házi kedvencként tartott állathoz.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint Magyarországon sokkal több állatot tenyésztenek és szaporítanak, mint valódi igény van. Sok állatot profitcélból, az életszükségleteik figyelembevétele nélkül tartanak, és rengeteg a feketéző is. Az állatvédő úgy véli: a jogszabályokon túl fontos lenne a lakosság körében a környezettudatosabb állatkezelés, és a felelős állattartás elterjesztése.

Holnaptól tilos a gömbakvárium is
Cat watching a goldfish
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.