Háromdimenziós Karavankák

A legkorszerűbb térinformatikai eszközök alkalmazásával és magyar geodéziai szakemberek közreműködésével készült el az Ausztria és Szlovénia között az egyik legfontosabb közúti kapcsolatot jelentő Karavankák alatti alagút háromdimenziós térképe.
Az elkészült térbeli modellnek köszönhetően a rendkívül forgalmas, 8 kilométeres autópályaszakaszon a korábbinál biztonságosabban tervezhető meg a túlméretes közúti szállítmányok útja. Így a fuvarozóknak nem kell többé hosszú kerülőútvonalakat keresniük közúti szállítmányaik számára Ausztria és Szlovénia között.

A térkép – szelvényekre bontva - az alagút teljes, 8 kilométeres hosszában pontosan rögzíti annak keresztmetszetét. Ez az alagút üzemeltetőjének segít annak megállapításában, hogy pontosan milyen határig adhat áthajtási engedélyt a túlméretes közúti szerelvényeknek. Mindez azért nagyon lényeges, mert az ausztriai Villachot a szlovéniai Ljubjanával összekötő autópálya fontos nemzetközi tranzitútvonal, amelyet naponta több ezer gépjármű, köztük számos teherautó használ. Pontos térkép híján eddig előfordulhatott, hogy egy fuvarozó feleslegesen tett meg kényszerű kitérőt, vagy akár ellenkezőleg, a szállítmány elakadása okozott komoly torlódást.

 

 

A háromdimenziós alagúttérkép elkészítésébe a Geodézia Zrt. alvállalkozóként kapcsolódott be. A magyar társaság szakemberei a projekt eredményeit a 2015. május 25-29. között Lisszabonban megrendezett Geospatial World Forum című nemzetközi konferencián mutatták be. „Munkánkat a legkorszerűbb mobil távérzékelési technológiák segítették, például a felmérés során használt mobil lézerszkenner másodpercenként 1,1 millió térbeli adat rögzítését tette lehetővé" – mondta el Csörgits Péter, a Geodézia Zrt. főmérnöke.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.