Három szülő, egy gyerek - brit módra

Az Egyesült Királyság lehet az első ország, amely lehetővé teszi olyan csecsemők létrehozását, akik három ember DNS-ét hordozzák.

Hagyományos módon az apa és az anya genetikai állományából áll össze az utód génkészlete, ám előfordul, hogy bizonyos betegségek miatt életképtelen csecsemők jönnek világra. Egy brit anyának például három gyermeke nem sokkal a születése után meghalt. A negyedik gyereknél mutatták ki a központi idegrendszert károsító ritka genetikai rendellenességet, amit a sejtek apró erőműveinek, a mitokondriumoknak a rendellenes működésére vezettek vissza. Ha ismert a rendellenesen működő - jelen esetben a mitokondriumért felelős - gén, azt egészségesre lehet cserélni egy donor génkészletéből és így egészséges utód jöhet a világra. Az ilyen jellegű genetikai rendellenességgel sújtott családok természetesen pártolják a beavatkozást.

Hibás mitokondriumok miatt minden 6500-ik csecsemő szenved valamilyen betegségben - izomgyengeség, vakság, szívelégtelenség, legszélsőségesebb esetben halál lehet a következmény. A háromszülős módszernél a másik „anyától” mindössze 37 gén érkezne, a többi húszezer a két szülőé. A lényeg az, hogy a petesejtből kivonják a hibás géneket, és helyükre a donoranyától származó géneket helyeznek el.

A módszer ellenzői szerint ugyanakkor ez az eljárás rendkívül keskeny határon mozog az etikus lombikprogram és a „dizájner csecsemők” között. Innentől kezdve csak egy lépés, hogy a szülők megrendelést adjanak le, hogy miként nézzen ki és milyen tulajdonságokkal rendelkezzen leendő gyermekük.

Dame Sally Davies főorvos professzor a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a hibás gén egészségesre cserélése nem jelenti azt, hogy ezzel „dizájnolt” gyerekek születnének. A brit parlament akár már 2014-ben szavazhat erről a kérdésről. Ha támogatják, 2015-ben megszülethet a világ első, három szülő genetikai anyagát hordozó gyermeke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.