Harminc láb, hetvenkét tüske

Félmilliárd éve élt tüskés páncélos férget talált egy nemzetközi kutatócsoport a kínai Jünnan tartományban. A kambriumi időszak különleges élővilágának egy díszes, ám felettébb furcsa külsejű példánya (Collinsium ciliosum) a kihalt Lobopodiák közé tartozik.
A most felfedezett tengeri ősállat testét 72 különféle méretű hegyes tüske borította, ezen kívül hat pár tollszerű mellső lábbal és kilenc hátsó, apró karmokban végződő végtaggal rendelkezett. A feltételezések szerint zsákmányát a mellső lábak kinyújtásával kaphatta el, miközben hátsó karmos lábaival megkapaszkodott a viszonylag nagy termetű féreg. Az elmúlt három évben megtalált fosszilizálódott maradványok közül a legnagyobb hossza elérte a 10 centimétert.
Rajz: Javier Ortega-Hernández / Cambridge-i Egyetem
Rajz: Javier Ortega-Hernández / Cambridge-i Egyetem

Az óceánokban élő féreg a feltételezések szerint az elsők között növeszthetett védekezésre alkalmas karmokat és ugyancsak az első olyan lény lehetett, amelyik mellső lábak segítségével terelte a szájába a táplálékot. És még egy elsőség: az elsők között védhette testét páncélzattal. „Ahelyett, hogy elbújt volna egy szikla alá, megvédeni magát - magyarázta Javier Ortega-Hernández, a Cambridge-i Egyetem tudósa, a kutatás egyik vezetője. (A tanulmány a PNAS folyóiratban jelent meg, de a livescience.com honlap is beszámolt róla.)

A páncélos férget – becenevén Szőrös Collinst - Desmond Collins paleontológusról nevezték el, aki a múlt század nyolcvanas éveiben Kanadában hasonló férgeket talált.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.