Hármas fekete lyuk

Különleges hármas fekete lyuk felfedezéséről számolt be a múlt heti Nature. A közlemény, melynek különös jelentőséget ad, hogy szerzői között két magyar csillagász, a Hollandiában kutató Paragi Zsolt és a penci obszervatóriumban dolgozó Frei Sándor is szerepel, egy több mint négymillió fényévre lévő galaxisban talált fekete lyukcsoportról ad hírt. Közismert, hogy minden csillagrendszer magjában egy fekete lyuk foglal helyet, az azonban viszonylag ritka, hogy ilyen közel egymáshoz több ilyen képződményt találjanak.

Ez leginkább olyankor fordulhat elő, amikor éppen egybeolvadás előtt álló galaxisokat sikerül megfigyelni. Hármas fekete lyukat eddig csak négyet találtak. Az azonban, hogy a különleges együttest a dél-afrikai Fokváros egyetemének kutatója, Roger Deane vezetésével dolgozó csillagászok viszonylag kevés, mindössze hat célpontnak választott objektum átvizsgálása után találták, arra utal, hogy a korábban elképzeltnél jóval több esetben fordulnak elő ilyen szupernehéz fekete lyuk tömörülések.

A rádiótávcsövekkel most észlelt trióban két lyuk között mindössze 450 fényév a távolság, a harmadik távolabb, 24 ezer fényévnyire van tőlük, ám így is ezek az egymáshoz eddig ismert, legközelebbi szomszédságban lévő fekete lyukak. Ha ilyen csillagászati objektumok közel kerülnek egymáshoz, azok a már Einstein általmegjósolt titokzatos gravitációs hullámokat bocsáthatják ki. A dél-afrikai kutatók abban reménykednek, hogy a Négyzetkilométeres Hálózat nevű, nemzetközi összefogással, zömmel Dél-Afrikában és Ausztráliában épülő hatalmas rádiótávcső-hálózat 2020 utáni teljes kiépülésével ezeket is felfedezhetik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.