Hardvermentes karácsony?

Az idei karácsonyra a jelek szerint a megszokottnál kevesebb hardverbemutatót időzítenek a gyártók. Miután ebben az üzletágban a karácsonyi szezon adja a forgalom negyedét-harmadát, aligha hihető, hogy az érintett cégek indok nélkül mondanak le a várható nagy bevételtől. Inkább arról van szó, hogy tartanak tőle: ez a karácsony nem a pénzköltésről lesz emlékezetes, és nem akarják, hogy a rosszul időzített premierek hátrányosan befolyásolják a fontos újdonságok sikerét.

Az Apple szóvivője tegnap jelentette be: a vállalat jelenlegi modellkínálata 2008-ban a várakozásokra rácáfolva már nem változik. A szaksajtó eddig arra számított, hogy novemberben megújul a termékskála. Az Intel Nehalem processzor piacra dobása megteremtette a technikai lehetőséget a váltásre, ami ráadásul logikus lépés is lett volna azok után, hogy az idei év során már megjelentek az új iPhone és iPod modellek, és megújult a MacBook is. A mostani bejelentés viszont nyilvánvalóvá tette, hogy az új asztali gépek megjelenésére jövő tavaszig várni kell. A halasztás annyiból mindenképpen rosszkor jön, hogy a gyártó jelenlegi asztali modelljei a processzorok és a grafikus kártyák terén is erősítésre szorulnának (az pedig csekély vigasz, hogy így talán valamivel jobban fogynak a már felfrissült MacBookok).

Nem az Apple lesz az egyetlen hardvergyártó, amely jelentős újdonság nélkül vág neki a karácsonyi időszaknak. Mint tegnapi írásunkban már jeleztük, a Nintendo hasonló megfontolásból tette át a jövő év első felére az új DSi konzol európai és amerikai bemutatóját. Halasztott premierekről érkezett hír az LG, a Motorola és a Sony Ericsson háza tájáról is. A krízis valószínűleg az alacsony árréssel dolgozó internetes kereskedéseket érinti majd a legkevésbé, a karácsonyi vásárlások többsége minden bizonnyal ezeknél koncentrálódik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.