Halkléptű gépgepárddal rukkolt elő a MIT

Amikor a robotokról hallunk, nem a sebesség ugrik elsőként az ember eszébe, de amerikai kutatók egy csoportja úgy döntött, hogy félresöpörve a sztereotípiát, igenis egy gyorsan futó robotot készít.

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) fejlesztői által konstruált gépgepárd még nem kelhet versenyre a természetben élő hús-vér rokonaival, hiszen a fejlesztés jelenlegi fázisában az elemes szerkezet mindössze 16 km/órás sebességre képes, miközben a gepárd csúcssebessége elérheti a 96 km/órát.

Ha minden jól megy, a gépgepárd is sokat gyorsul, és a tervezett sebessége 48 km/óra lesz. Egyvalamiben már most hasonlítanak egymásra – a tervezői akaratnak megfelelően a robogó robot a gepárdhoz hasonlóan fut.

A kutatók létrehoztak egy algoritmust, amely szabályozza, hogy a robot lábai milyen erővel érintsék a talajt. Ezzel tudják kontrollálni a robot sebességét és mozgását. Nem is akárhogy – akár harminc centiméteres objektumot is át tud lépni.

A leginkább macskaszerű képessége mégis az, hogy a macskafélékhez hasonlóan tökéletes csendben tud mozogni – köszönhetően az elektromotoroknak. „Az egyetlen dolog, amit hallunk, amikor a lába a talajhoz ér" - nyilatkozta a The Christian Science Monitornak Sangbae Kim, az MIT egyik fejlesztője.

Az amerikai hadsereg már évek óta próbálkozik csendes és gyors robot fejlesztésével. Az amerikai kormány hadifejlesztési ügynöksége, a DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) megrendelése alapján megy az M3 (Maximum Mobility and Manipulation = Maximális mozgékonyság és kezelhetőség) robotépítési program – ennek keretében született egy másik Gepárd.

Állítólag ez a gép a leggyorsabb robot a világon, futópadon 45,5 km/órás sebességre volt képes. Ám ez a gép meglehetősen hangos és kevésbé mozgékony, mint az MIT prototípusa.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.