Halálcsillagok terrorizálják az igazi Tatuint

Nem is annyira barátságos hely a Tatuin. A Csillagok háborújából ismert rendszer - Luke Skywalker otthona, egy kettőscsillag körül keringő bolygó - a valóságban inkább a Halálcsillaghoz hasonlítható egy friss kutatás szerint. Az egymás körül keringő csillagok ugyanis nagy valószínűséggel széttépik, jobb esetben kirepítik bolygójukat a csillagközi térbe.

A mi Naprendszerünkkel ellentétben, az ismert rendszerek kétharmadában nem egy, hanem két vagy több csillag kering egymás körül. A csillagászok sokáig kételkedtek benne, hogy a bináris rendszerekben létezhetnek bolygók: a korábbi modellek alapján azt gondolták, a csillagok gravitációs ereje destabilizálná a bolygók pályáját, így egy ilyen többtagú rendszer hamar szétesne. Az elmúlt 5 évben azonban számos ilyen, úgynevezett cirkumbináris rendszert fedeztek fel, köztük a Kepler-16b bolygót, melynek a Tatuinhoz hasonlóan két napja van. 

Fantáziarajz a Kepler 16-b-ről (a kis fekete pötty) és két napjáról
Fantáziarajz a Kepler 16-b-ről (a kis fekete pötty) és két napjáról
NASA/JPL-Caltech/GSSR.

Az új számítógépes szimulációkban - melynek eredményeit az Astrophysical Journalben publikálták - olyan rendszereket modelleztek, ahol az egyik csillag a Napunkhoz hasonló méretű, a másik tizedakkora és 1 csillagászati egységre (az átlagos Nap-Föld távolságra) vannak egymástól. A szimulációban a bolygók 1-4 csillagászati egységre keringenek két csillagjuk gravitációs középpontja körül. Mint kiderült, minél inkább elnyúlt pályán keringenek a bolygók, annál instabilabbak. Az esetek meglepően nagy hányadában (80 százalékában) a bolygók kilökődtek a rendszerből, 20 százalék pedig központi csillagának ütközött és megsemmisült. Alig akadt olyan bolygó, amely "túlélt" volna, pedig a szimuláció tízezer évig "tartott".

A kutatók szerint ez lehet az oka annak, hogy galaxisunkban, a Tejútrendszerben annyi elszabadult bolygó van - mondta Adam Sutherland kutatásvezető, a University of Chicago asztrofizikusa.

Úgy néz ki tehát, Luke Skywalkernek valahol igaza volt, amikor azt mondta a Tatuinról: "Ha a világegyetemnek egyáltalán van valahol egy fényes központja, akkor ez a bolygó esik a legtávolabb tőle".

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.