Hajnaltól letölthető a Skype iPhone-ra is!

A Skype holnap hajnaltól elérhetővé teszi az iPhone-ra és az iPOD Touch-ra is jó alkalmazását, amellyel ingyenes, vagy a mobilszolgáltatókénál jóval olcsóbb internetes hívásokat lehet kezdeményezni. A szolgáltatók nyomására egyelőre 3G-n nem, csak Wifi-n használható, s hamarosan megjelenik Blackberry-re is.

A Skype későn jelenik meg az App Store-ban, ahol eddig is voltak internet-alapú (VoIP) hívások kezdeményezésére alkalmas programok. Ezek közül a legismertebb a fring volt, amely a fizetős SkypeOut szolgáltatást is elérhetővé teszi, ráadásul egy felületen kínálja az MSN-partnereket is.

iPhone egy San Franciscó-i kirakatban
iPhone egy San Franciscó-i kirakatban

A Las Vegas-i CTIA Wireless 2009 konferencián magyar idő szerint hajnali fél egykor mutatkozik be a Skype első, hivatalos iPhone-alkalmazása. Egyelőre a mobilszolgáltatók nyomására csakis Wi-Fi-n keresztül bonyolítja majd a hívásokat. Állítólag az új alkalmazás rendelkezni fog az asztali változat alapvető funkcióival, és a második generációs iPod Touch-on is működik majd.

A Skype a Windows Mobile operációs rendszeren már elérhető, de az iPhone és a BlackBerry programok eddig hiányoztak a listából. A cég májusra ígért egy ezzel kapcsolatos, fontos bejelentést, de részleteket nem árultak el. Viszont a Blackberry-ket gyártó RIM vállalat legjelentősebb éves rendezvényére, a Wireless Enterprise Symposium-ra (WES) május 5. és 7. között kerül sor a floridai Orlandóban, így nem nehéz összrakni a képet, mi is lesz az a fontos bejelentés.

A Skype jelenleg 400 millió felhasználót regisztrál, és az okostelefonokban látja a terjeszkedés egyik legígéretesebb lehetőségét - mondta lapunknak még januárban Scott Durschlag ügyvezető igazgató. Az In-Stat becslése szerint 2013-ra már a mobiltelefon-piac 20 százalékát adják majd az okostelefonok. A Skype vizsgálja a mobilos videohívások lehetőségét is, de csak akkor állnak elő bármilyen megoldással, ha garantálni tudják a megfelelő minőséget.

A CCS Insight elemzője, Ben Wood szerint egyébként a most még láthatóan óvatos mobilszolgáltatóknak nem kell félteniük a bevételeiket: A Skype már bizonyította, hogy az adatforgalmon keresztül összességében növelheti is a felhasználók költését. Egyedül a roaming az érzékerny terület, különösen Európában. Az emberek a magas díjak miatt óvakodnak a saját mobiljuk használatától és bármilyen költségcsökkentő megoldásra nyitottak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.