Ha egy kislány sok cukros üdítőt iszik, korábban kezd menstruálni

Megismételjük: amelyik kislány sok cukros üdítőt iszik, korábban kezd menstruálni – legalábbis erre a következtetésre jutottak a Human Reproduction nevű lapban publikáló amerikai kutatók. A tampongyártók vélhetően nem tiltakoznak az üdítők nyakalása miatt, ugyanakkor az eredmények szerint a korosztály átlagánál korábban menstruáló kislányok körében később nagyobb arányban fordul elő valamilyen melldaganat.

Azt már korábbi elemzések megállapították, hogy az elmúlt félévszázad alatt az amerikai kislányok első menstruációja a korábbi 14 évről 12 éves korra csökkent. Az is kiderült, hogy kövérebb lányok esetében általában hamarabb következik ez be. Azt azonban eddig senki sem vizsgálta, hogy lehet-e kapcsolat a korai menstruáció és a cukros üdítők fogyasztása között. A Harvard Medical School és a Harvard School of Public Health munkatársai 5500, 9 és 14 év közötti kislányt vizsgáltak 1996-2001 között ebből a szempontból. A projekt során evési és ivási szokásokról, testsúlyról, magasságról és fizikai aktivitásról is nyilatkoztak az érintettek.

Kiderült, hogy azok a lányok, akik naponta legalább másfél dobozos üdítőt ittak, átlagosan 2,7 hónappal korábban kezdtek el menstruálni, mint akik hetente csupán két üdítőt hajtottak le.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.