Gyümölcsevő volt, nem fanyűvő a titokzatos emberelőd

Mégsem nehéz erdei táplálékkal, így fával, fakéreggel, levelekkel és gyümölcsökkel tömte tele bendőjét a 2008-ban felfedezett titokzatos afrikai emberelőd, az Australopithecus sediba.

Australopithecus sediba
Australopithecus sediba
Wikipédia

Egy 2012-es kutatási eredmény ugyanis a fogmaradványokból arra a megállapításra jutott, hogy a kétmillió évvel ezelőtt élt hominida fejlett homloklebennyel és kifinomult kézügyességgel rendelkezett, de erdei környezetében a fenti étkeket rágicsálta.

A Nature Communications hasábjain most közölt új nemzetközi kutatás viszont megcáfolta ezeket a megállapításokat, mondván, az ősi, ám testi jellegzetességeiben a primitív és az emberi vonásokat elegyítő, így a majomszerű Australopithecus és a Homo-nemzettség közötti átmenetet jelentő emberféle állkapcsa és fogszerkezete nem lett volna képes ilyen étrendre.

A Johannesburg közelében lévő barlangban talált maradványok számítógépes biomechanikai modellezése alapján az Australopithecus sediba kevésbé ehetett fakérget, nagyobb magvakat és más hasonló kemény táplálékot, inkább gyümölcsökön élhetett.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.