Győzködni kell Junckert a tudomány fontosságáról

Hat tekintélyes kutató érvelt az alapkutatások fontossága mellett szerdán Brüsszelben.
Az öt Nobel-díjas mellett – ahogy arról lapunkban beszámoltunk - a megbeszélések részese volt a matematikai Nobel-díjnak tekintett Wolf-díjjal kitüntetett Lovász László, az MTA elnöke is.

„Jó hangulatú beszélgetés volt. Mi, tudósok amellett próbáltunk érveket felhozni, hogy a tudományos alapkutatás mennyire fontos, és hogy ennek a támogatását ne csökkentsék az új innovációs alap miatt, már csak azért sem, mert az alapkutatás egyébként is az egész innovációs lánc kiindulópontja" – mondta el Lovász László az mta.hu-nak.

Jean-Claude Juncker tavaly novemberben jelentette be a European Fund for Strategic Investments (EFSI) létrehozásának tervét. A program lényege, hogy az EU három év alatt 315 milliárd eurónyi pénzt mozgasson meg fontos, de még a Németországhoz hasonló, fejlett tagállamokban is elhalasztott fejlesztések megvalósítására. Az EFSI pénzalapját viszont részben a Horizont 2020 uniós kutatási és technológiafejlesztési keretprogram költségvetésének terhére töltenék fel.

Ezt a megoldást a kutatói közösség nem tartja szerencsésnek. Az EB több tiltakozó nyilatkozatot és nyílt levelet kapott a terv miatt, a hat tudós is ezért kért találkozót a Bizottság vezetőitől. A hírek szerint a bizottság keményen dolgozik azon, hogy az elvonás minél kisebb mértékben legyen hatással az alapkutatásokra, vagyis a European Research Council pályázataira és a Marie Curie Actions ösztöndíjra.

„Úgy gondolom, sikerült meggyőzni az EB vezetőit arról, hogy az egyébként nagyon hasznos új támogatási terv miatt ne vonjanak el forrásokat az alapkutatástól, ennek egyébként is nagyon rossz üzenete lenne. Többek között megemlítettem, hogy az ERC-pályázatok Magyarországnak, illetve az egész régiónak fontosak, mert egy hidat jelentenek ahhoz, hogy kutatóink bekerüljenek a nemzetközi alapkutatási közösségbe. Ugyanígy a Marie Curie pályázati rendszer is nagyon fontos a számunkra" – mondta Lovász László.

A brüsszeli tanácskozás másik eredménye, hogy az EB hétfős tudományos tanácsadó testület létrehozását tervezi - a testületi tagságot kiváló kutatóknak ajánlják fel.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.