Gömböcöt kapott Dél-Afrika

Magyarország dél-afrikai nagykövete ma délelőtt egy sorszámozott Gömböcöt adott át a durbani KwaZulu-Natal Egyetem Matematikai, Statisztikai és Számítástechnikai Kar dékánjának.

Az egyedi Gömböc sorszáma (1910) a dél-afrikai intézmény létrehozásának az évét jelképezi és a magyar találmány ezentúl az egyetem tudományos és technológiai tanulmányi központjának állandó kiállításán lesz látható.

Ezzel a durbani egyetem olyan világhírű intézmények sorába lép, mint Párizsi Poincaré Intézet, az Oxfordi, a Cambridge-i és a Göttingeni Egyetem, vagy a Magyar Tudományos Akadémia, ahol szintén az alapítás évét hordozó Gömböcöt tekinthetnek meg a látogatók.

Számozott Gömböc található a Magyar Tudományos Akadémián (1825), a Magyar Nemzeti Múzeumben (1802), a Magyar Nemzeti Bankban (1924), a Cambridge-i Egyetem tudománytörténeti múzeumában (1209), az Oxfordi Egyetem "Andrew Wiles" épületében (2013), a Göttingeni Egyetem gyűjteményében (1737), a marosvásárhelyi Bolyai Múzeumban (1823), a párizsi Poincaré Intézetben (1928), a Pennsylvania State University-n (1855), a Lipcsei Egyetem matematikai gyűjteményében (1409) és a cambridge-i Trinity College-ban (1546). A 001-es sirszámú Gömböcöt a feltalálók 2007-ben V.I. Arnold-nak, a Gömböc létezése megsejtőjének adományozták Moszkvában.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.