Globalizációt bezárkózás helyett

„Néhány évtizede lett divat a globalizálódó világról beszélni, pedig a világ sok száz év óta globális világként működik, csak egyes nemzetek zárkóztak be időnként a maguk alkotta, vagy a rájuk erőltetett korlátok közé” – üzenetként is értelmezhető idézetet választott Lovász László, az MTA elnöke az ország legnagyobb közbizalmat élvező nemzeti intézményének hétfőn nyílt 186. közgyűlésén.

Az elnök egykori elődje, a nagy fizikus, Eötvös Loránd ma is égetően aktuális szavait idézte akkor is, amikor arról a törekvésről szólt, „hogy nemzetünk magyar, de nemcsak magyar, művelt is legyen, s mint ilyen megállja helyét a számban nagyobb, hatalomban erősebb európai nemzetek között”. „Egész erőnket arra kell fordítanunk, hogy az előttünk haladókkal egy vonalba jussunk. Ezt téve, jobb hazafiak leszünk, mint ha a történetünkben és köznépünk életében megőrzött ősi szokásokat túlmagasztalva, azoknak erőltetett felelevenítése által törekednénk nemzeti létünket biztosítani, mert bizony e szokások között van rossz szokás is elég, nem Európába, és nem a mai korba illő pedig még több...”

A közgyűlésen átadták az Akadémia legmagasabb kitüntetését, az Akadémiai Aranyérmet, amit idén T. Sós Vera, a magyar matematika kiemelkedő egyénisége, nyugodtan mondhatjuk, hogy „nagyasszonya”, a világhírű magyar diszkrét matematikai iskola egyik megteremtője és nemzetközileg is elismert személyisége kapta meg.

Tizenhárom tudós Akadémiai-Díjat kapott, így Csabai István fizikus, Jakab Éva jogtudós, Kőszeghy Péter irodalomtörténész, Miklósi Ádám etológus, Nemes Attila orvos, Pap Gyula matematikus, Patonay Tamás kémikus, Tuboly Tamás állatorvos, Winkler Gábor építész, Zsoldos Attila történész, és megosztott díjban részesült Dobróka Mihály, Gyulai Ákos és Ormos Tamás térinformatikusok.

Akadémiai Újságírói Díjjal idén Molnár Csabát, a Magyar Nemzet tudományos újságíróját tüntették ki. Az informatikai képzés és kutatás támogatása terén szerzett érdemei elismeréseként Bojár Gábornak, a Graphisoft SE elnökének Wahrmann Mór-érmet nyújtottak át, Benkő Samu, az MTA külső tagja pedig a külhoni magyar tudósok, kutatók elismerésére szolgáló Arany János-életműdíjat vehette át.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.