Génmódosított csecsemők jöttek a világra

Megszülettek az első csecsemők, akiknek genetikailag két anyjuk és egy apjuk van. A GMO-babák hírére sokan elborzadnak, dr. Czeizel Endre szerint azonban ez még rendben van, a szóban forgó eljárást a brit parlament is engedélyezte.

Daily Mailben megszellőztetett információ szerint összesen 30 egészséges baba született az Egyesült Államokban folytatott kísérletek eredményeként, melyben két petesejtből és egy hímivarsejtből jöttek a világra a gyerekek. Egyelőre két csecsemő genetikai vizsgálatának eredményei készültek el, amelyek azt mutatják, hogy a babák három „szülő” génjeivel rendelkeznek.

Az eljárás etikussága vitatott, de Czeizel Endre genetikus professzor szerint örülni kell, ha a tudomány segítségével beteg csecsemők helyett egészségesek jöhetnek a világra. A professzor elmondta: a petesejtben a 46 kromoszóma mellett van a mitokondrium, amely úgyanúgy tartalmaz örökletes géneket, mint a kromoszóma. Így a mitokondrium több betegséget is örökíthet (köztük a Parkinson-kórt, de súlyos értelmi fogyatékosságot is), de csak anyai ágon, mert a férfi hímivarsejtben nincs ilyen anyag.

A kutatók ezúttal kicserélték a petesejtben a hibás mitokondriumot egészségesre. Az eljáráshoz fagyasztott egészséges női ivarsejteket használtak, azaz olyat, amire egyébként a petesejt tulajdonosának nincs szüksége. A donorok petesejtjeiből apró tű segítségével egészséges mitokondriumokat vettek, majd azokat a betegítő géneket hordozó nők petesejtjébe juttatták. A kezelés eredményeként születő csecsemők mindkét nő DNS-ét öröklik, és a megváltozott génállományt anyai ágon továbbadják utódaiknak.

Az eljárás etikai agályait feszegető kérdéseinkre Czeizel Endre azt mondta: ezeket nyilván végig kell gondolni, de az egészséges csecsemő nagyobb öröm. A két anyától és egy apától született gyerek is elfogható, hiszen ma sokan nevelnek hárman-négyen együtt gyereket. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.