Génmódosítással javítanának a marhahús ízén kínai kutatók

Olyan genetikailag módosított szarvasmarhákat hoztak létre kínai kutatók, amelyek húsa sokkal porhanyósabb, mert a zsírsavak az izomrostokat alkotó fehérjékhez kötődnek - adta hírül a The Daily Telegraph című brit napilap.

Csing Csin-1 és Csing Csin-2 klónborjak, mindketten rendelkeznek egy olyan génnel, amely a kutatók reményei szerint megnöveli az izomrostjaik között található zsír mennyiségét. Levágásuk után ezért gazdagon márványozott húst nyerhetnek az állatokból, remélhetően olyan porhanyósat, mint a világhírű japán kobei vagy európai másolata, a wagyu marha.

A két borjú három évig tartó kutatás első eredménye, ám levágásukig még várni kell arra, hogy a kísérlet teljes sikere beigazolódjon. Az eddig elvégzett tesztek azt azonban már igazolták, hogy a klónállatok hordozzák az izomrostok zsírosodását ígérő gént. "Ezzel a projekttel mi leszünk az elsők a világon, akik sikeresen hoztak létre olyan transzgénikus marhákat, amelyekben zsírsavak kötődnek a fehérjéhez" - magyarázta Ni Minhung kutatásvezető, a Pekingi Mezőgazdasági Egyetem professzora. A kínai kutatók eredménye az egyik legfrissebb a hús és tej minőségét az állatok genetikai módosításával javítani hivatott próbálkozások sorában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.