Füst nélkül is lehet élni

A klímaváltozás által a leginkább veszélyeztetett területek egyike, a Maldív-szigetek lehet az első „széndioxid-semleges” térség a világon. A nagy terv bő egymilliárd dollárba kerülhet.

Az elsüllyedés veszélyének kitett szigetcsoport teljes egészében áttér a megújuló energiaforrások használatára. Ezzel az ország saját magán nem segít ugyan (legalább is klíma-ügyben), ám példát ad a világ más részeinek, és bebizonyítja, hogy füstölés nélkül is lehet 21. századi módon élni.

A nagy terv megvalósítása várhatóan több mint egymilliárd dollárba kerül. A projektnek lesznek helyben végrehajtandó, illetve „határon túli” beruházásai is – az utóbbiak körében az ország megvásárol egy jó adag széndioxid-kibocsátási kvótát, de nem használja fel, hanem megsemmisíti, így csökkentve a globális füsttermelést. Ezzel elsősorban a szigetekre érkező túristaszállító repülőgépek szennyezését kívánják ellensúlyozni.

Odahaza 155 szélturbinát  állítanak fel (darabonként 1,5 megawattnyi energiatermelő kapacitással), és összesen fél négyzetkilométernyi területű napelemet helyeznek üzembe, ami együttesen lehetővé teszi a 385 ezer fős lakosság teljes energiaellátását.

A Maldív-szigetek próbálkozása korántsem egyedülálló. A világon elsőként Svédország jelentette be, hogy 2050-re megpróbálja nullára redukálni a széndioxid-kibocsátást (amihez első lépésként 2020-ig megszüntetik a kőolaj-felhasználást).

A Maldív-szigetek sokak álma volt eddig is
A Maldív-szigetek sokak álma volt eddig is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.