Furcsa bolygópárt fedeztek fel

Egymás körül keringő bolygópárt fedeztek fel amerikai csillagászok. Méretük és pályájuk alapján valahol félúton lehetnek a gázóriások és a barna törpék között (utóbbiak olyan csillagkezdemények, melyekben nem indult be a hidrogénfúzió). A két planéta kora és mérete is hasonló, ezért a felfedezőik szerint "testvérek lehetnek", azaz egy bölcsőből származnak és valószínűleg közös tömegközéppont körül keringenek ahelyett, hogy a napjuk körül köröznének.

A párosra egy sűrű csillaghalmazban bukkantak 65 fényévnyire a Földtől, holott arra számítottak, hogy ezekben a csoportosulásokban a gravitáció inkább elszakítja egymástól az égitesteket. A két bolygó azonban olyan közel van egymástól, hogy a csillagok inkább még szorosabbra préselik őket egymáshoz - írja a Space.com.

A fiatal (2-300 millió éves) bolygópáros azért is rendhagyó, mert a barna törpékkel ellentétben képesek a deutérium, avagy nehézhidrogén-fúzióra, ami csak a Jupiternél 13-szor nagyobb gázóriásokra jellemző. A két planéta méretét 14-, illetve 15-szörösére becsülik a Jupiterének, tehát épp a határon billegnek.

A kettősbolygók amúgy meglehetősen ritkák, a Naprendszerben egyedül a Plútó törpebolygó és legnagyobb holdja, a Charon meríti ki ennek feltételeit, mivel közös tömegközéppont körül keringenek. 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.