Fukusima, Paks és az atomerőművek biztonsága

Robbanás történt hétfőn annak az észak-japáni atomerőműnek a hármas blokkjában, amelyben a három nappal ezelőtti földrengés és szökőár következtében leállt a hűtési rendszer. Az erőművet üzemeltető cég közlése szerint a reaktort borító acélburok a robbanás ellenére ép maradt, nem fenyegeti sugárzásveszély sem a körzetben lakó embereket, sem a környezetet. Szombaton ugyanennek a Fukusima-1 erőműnek egy másik blokkjában következett be robbanás. A helyzet átírhatja az atomenergetika jövőjét.

A pusztító földrengés azt bizonyítja, hogy a japán atomerőművek tervezésekor nem számoltak a múlt hetihez hasonló erejű földmozgás kipattanásával. Pedig ha valahol, akkor a világ földrengések által leginkább veszélyeztetett térségében ezzel a hatással számolni kell. Sajtóhírek szerint a Fukusima-1 erőműben a fűtőelemeket körülvevő hűtővíz szintjének a csökkentésekor hidrogén szabadult fel, amely a reaktor acélburka és az azt borító betonborítás közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant, aminek következtében a külső betonréteg jórészt leomlott, de a fűtőelemeket rejtő acéltartály nem károsodott.

Az atomerőmű működését már a pénteki 9-es erősségű földmozgás után felfüggesztették, de így is leállt a hűtőrendszer néhány reaktorblokkban, azokat ezért mesterségesen, tengervízzel kezdték hűteni, hogy elejét vegyék a fűtőrudak leolvadásának. Jan Beranek, a Greenpeace International Nukleáris Kampányának vezetője szerint a japán helyzet az atomenergia kockázataira hívja fel újra a figyelmünket, hiszen az mindig is sebezhető marad az emberi tévedések, a tervezési hibák és a természeti katasztrófák adott esetben halálos kombinációjától.

A Greenpeace ezért azt követeli, hogy fokozatosan vonják ki a forgalomból a létező reaktorokat, illetve hogy ne építsenek újabb kereskedelmi célú atomerőműveket.

Aszódi Attila, a Műegyetem Nukleáris Technikai Intézetének tanszékvezetője szerint olyan nagyságú és hatású nukleáris baleset, mint ami 1986-ban Csernobilban történt, itt teljességgel kizárt. Az érintett japán atomerőművek forralóvizes reaktorok (BWR), melyekben nincs grafit, így nagy kiterjedésű tűz nem lehetséges.

A forralóvizes reaktorok egy zárt körrel rendelkeznek. A láncreakció során felszabaduló energia hatására keletkező gőzt vezetik a turbinába, majd az innen lejövő gőzt a kondenzátorban visszahűtik és visszavezetik a reaktortartályba. A világon működő atomerőművek összteljesítményének 22,5 százalékát ilyen reaktorok adják. A nyomott vizes reaktorok (PWR) két zárt körrel rendelkeznek - ilyen elven működik a négy paksi blokk is. A primer körben található a reaktortartály és a hőcserélő. A hűtő közeg, amely a felszabaduló energiát a hőcserélőbe leadja, nagy nyomású és magas hőmérsékletű víz. A nyomottvizes reaktorok adják a nukleáris úton előállított áram hatvan százalékát. (A maradék 17-18 százalékot a kevéssé elterjedt típusokban állítják elő.)

Hazánkban a Paksi Atomerőműben négy reaktorblokk üzemel, ezek szovjet tervezésű, nyomott vizes, VVER-440 típusú reaktorok - ezeknél a tervezés során nem tulajdonítottak kellő fontosságot a telephelyek földrengés veszélyeztetettségének. Az 1980-as évek végén nyilvánvalóvá vált, hogy a paksi telephely földrengés veszélyeztetettsége sokkal nagyobb, mint ahogy azt a tervezés idején feltételezték. 1993-ban egy, a telephely földrengés veszélyeztetettségét vizsgáló előzetes tanulmányra alapozva, átfogó programot indított el a földrengés veszélyeztetettség felmérésére és az erőmű megerősítésére. A paksi atomerőműben az elmúlt időszakban jelentős földrengés-biztonsági beruházásokat hajtottak végre. Most az erőmű a tízezer évente várható erősségű földrengés ellen biztosított.

Annak ellenére, hogy a Japánban bekövetkezett katasztrófa nagyon kis valószínűséggel hathat a magyarországi sugárzási viszonyokra, mégis kiemelten ellenőrzik az ország környezeti sugárzását. A mérési adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az országos háttérsugárzás jelenleg is a sokévi átlagnak felel meg - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Tavaly novemberben jelentették be, hogy 2011 első felében földrengést feltételező védelmi gyakorlatot tart a katasztrófavédelem a Paksi Atomerőmű térségében az Iris elnevezésű európai uniós projekt keretében. A feltételezett földrengés a paksi atomerőművet, egy Duna-hidat és egy további, úgynevezett felső küszöbértékű veszélyes üzemet érint; a gyakorlat során számítógépes programokkal következtetnek a talaj rugalmasságára és a várható károk mértékére.

Az erőművet üzemeltető cég közlése szerint a reaktort borító acélburok a robbanás ellenére ép maradt
The No.3 nuclear reactor of the Fukushima Daiichi nuclear plant is seen burning after a blast following an earthquake and tsunami in this handout satellite image taken March 14, 2011. The Fukushima nuclear complex, 240 km (150 miles) north of Tokyo, has already seen explosions at two of its reactors on Saturday (reactor No.1) and on Monday (reactor No.3), which sent a huge plume of smoke billowing above the plant, just days after a devastating earthquake and tsunami that killed at least 10,000 people. Reactors No.1 to No.4 can be seen from bottom to top. MANDATORY CREDIT: DIGITAL GLOBE REUTERS/Digital Globe/Handout (JAPAN - Tags: DISASTER ENVIRONMENT ENERGY IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.