Különleges képek az űrállomásról: Húzzák a csíkot

Újabb gyönyörű felvételeket készített a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről a NASA veterán űrhajósa.

Donald Pettit mérnök, a NASA űrhajósa úgynevezett csíkhúzós felvételsorozatot készített az űrből, a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station - ISS) fedélzetéről.

Don Pettit űrhajós felvétele a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről készült. A képbe felülről belóg az ISS egyik modulja; a középpontban az északi Sarkcsillag, alul a bemozdult Föld látható.

A fotó különlegessége - a tárgyán kívül -, hogy az ISS 28 ezer kilométeres óránkénti sebességgel száguld, 16-szor kerüli meg a Földet naponta, emiatt sokkal nagyobb kihívást jelent az éles, hosszú expozíciós képek készítése, mint bolygónkról. Másfelől viszont a sebesség rövidebb záridőket enged, így Pettit negyed óra alatt tudott "csíkhúzós" képeket készíteni az éjszakai égboltról. Az űrhajós az éjjeli felvételeknél jelentkező kamerazaj miatt mindössze 30 másodperces záridőkkel dolgozott, több tucatnyi képet készített így, majd ezeket szoftverrel egymásra illesztette, "átlagolta", ezért látszik úgy, mintha a csillagok csíkot húznának az égbolton.

Az elkészült montázson látható, hogy a csillagok egy pont körül "forognak". A kép középpontjában az északi Sarkcsillag látható (az egyetlen csillag, amely nem húz csíkot). Ez egy úgynevezett cirkumpoláris csillag: mivel a Föld tengelye éppen a Polaris felé "mutat", így a Földről nézve nagyjából mozdulatlan. A fotón a csillagok látszólag a Földbe érnek, valójában itt az látható, hogy mennyit fordult a bolygó a sorozat készítése alatt.

Don Pettit egyébként veteránnak számít az űrhajózásban: már 2002-ben fél évet töltött az űrben; legutóbb tavaly decemberben érkezett az ISS-re, azóta  folyamatosan fotózta a Földet, illetve az égboltot tíz Nikon kamerával (amikor éppen nem a mikrogravitáció hatásait tanulmányozta). Pettit volt az első ember, aki az űrből örökítette meg a Vénusz átvonulását a Nap előtt.

Donald Pettit a 30.-31. ISS küldetések tagjaként dolgozott az űrállomáson. Az expedíció idén áprilisban kezdődött, Oleg Kononenko parancsnokkal és André Kuipersszel, a másik repülésmérnökkel júliusban érkeztek vissza a Földre az orosz Szojuz modul fedélzetén. Don Pettit a különleges asztrofotóin kívül egy vicces videóval hívta fel magára a figyelmet, amelyen az Angry Birds játékkal magyarázza el, hogyan hatnak a fizikai erők az űrben.

A 31. küldetés során Pettit és társainak feladata volt a Space X cég Dragon űrhajójának dokkolása. Az első kereskedelmi, robot űrkomp többek között ruhát, élelmiszert, egy laptopot és különböző tudományos eszközöket szálíttott a Nemzetközi Űrállomásra. A két fedélzeti mérnök, Pettit és Kuipert irányították a Dragont "felmarkoló" robot kart, és Pettit volt az első az űrkutatás történetében, aki egy ember nélküli, kereskedelmi űrjáró fedélzetére lépett.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Pettit többi felvételét a NASA Johnson Space Center Flickr oldalán nézhetik meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.