Fizikai Nobel-díj a kék LED-ért

Három japán fizikus, a Nagoya Egyetemen dolgozó Isamu Akasaki, Hiroshi Amano és a Santa Barbarában (Egyesült Államok) kutató Shuji Nakamura nyerte el a 2014-es fizikai Nobel-díjat. A testület által innovációs díjnak említett elismerést a kék LED felfedezéséért adták – jelentette be a Nobel-bizottság Stockholmban. A három japán tudós egyenlő arányban osztozik a díjjal járó nyolcmillió svéd koronán.

Az indoklás szerint a három tudós „a hatékony kék fényt kibocsátó dióda megalkotásáért kapta az elismerést, amely lehetővé tette a világos és energiatakarékos fehér fényforrások megszületését."

Amikor Isamu Akasaki, Hiroshi Amano és Shuji Nakamura az 1990-es évek elején elkezdtek ezzel a problémával foglalkozni, már létezett piros és zöld LED, de a kék színű LED még nem állt rendelkezésre – márpedig a fehér fény előállításához szükség volt a kék LED-re is. Az ipar és a nagyközönség három évtizede várt arra, hogy valahol, valakik előállítsák ezt a fényforrást – a három japánnak az sikerült, amivel mindenki más kudarcot vallott.

A kis fogyasztású LED-ek élettartama akár 100 ezer óra lehet, míg a hagyományos izzók legfeljebb ezer órát bírtak ki.

Az Egyesült Államokban dolgozó, 1954-ben született Shuji Nakamura által kifejlesztett zöld, kék és fehér LED-ek ma már minden második elektronikai eszközön megtalálhatók. Neki köszönhetők azok a lézerdiódák is, amelyeket a Blu-ray dvd-meghajtók használnak. A feltaláló legjelentősebb kutatási területe azonban a LED-alapú környezetbarát fényforrások. Ezért a munkáért 2006-ban elnyerte a műszaki tudományok Nobel-díjának is nevezett, egymillió eurós pénzösszeggel járó Millennium Technology Prize-t – a pénz egy részét olyan szervezeteknek adományozta, amelyek sokat tettek az alternatív fényforrások elterjedéséért.

Hasonlóan sokat tett a technológia fejlesztéséért az 1929-ben született Akasaki professzor, aki munkássága elismeréseként 2009-ben Kiotó-díjat vehetett át.

A harmadik díjazottnak, az 1960-ban született Amanónak ez az első igazán komoly nemzetközi elismerése – mondjuk, mindjárt a legjelentősebbel kezdte.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.