Feltárult a Szaturnusz holdjának ismeretlen arca

Csodálatos képeket tett közzé az amerikai űrügynökség a Szaturnusz Dione nevű jeges holdjáról – a Cassini űrszonda augusztus 17-én mindössze 500 kilométerre haladt el a gázbolygó holdja mellett.
Ez már ötödik megközelítés volt, a legközelebb 2011 decemberében járt az űrszonda a holdhoz, akkor mindössze 100 kilométerre haladt el.

A nagyjából 1120 km átmérőjű Dione nevű holdon (melyet az űrszonda névadója, Giovanni Domenico Cassini fedezett fel 1684-ben) az űrszonda műszerei három éve oxigén nyomait mutatták ki a hold felszíne közelében. A Dione ezzel – a Szaturnusz gyűrűrendszere és a Rhea hold után – a harmadik olyan helyszín lett az óriásbolygó rendszerében, ahol oxigént találtak. A Dione ritkás atmoszférájában 11 köbcentiméterenként átlagosan mindössze egyetlen oxigénmolekula van.

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

A Cassini számos tudományos műszerével utoljára vizsgálta a Dionét, gyűjtött információkat a hold belső szerkezetéről és felszínéről. A néhány nappal ezelőtti megközelítés során a hold északi pólusáról készültek felvételek – ezt a térséget korábban nem sikerült jól feltérképezni.

A Cassini az amerikai űrügynökség (NASA), az Európai Űrügynökség (ESA), az Olasz Űrügynökség, valamint több európai ország – közte Magyarország – részvételével szervezett program űrszondáját 1997-ben indítottak el Cape Canaveralról és 2004 júliusában jutott a Szaturnusz közelébe. Az űrszonda Huygens leszállóegysége 2005 januárjában szállt le a Szaturnusz legnagyobb holdjára, a Titánra. A Cassini küldetése 2017 szeptemberéig tart.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.