Feliratoznák az összes YouTube-videót

Siket látogatók számára szeretné a tulajdonában lévő YouTube minden videóját feliratozni a Google. A feladat még azelőtt az online cégbirodalom körmére égett, hogy bejelentették volna. A YouTube-ra egy nap alatt annyi videót töltenek fel, amennyit csak végignézni több mint három év alatt lehet.

Maga a feliratozási technológia nem új; tavaly novemberben debütált a videómegosztó portál néhány oktatási csatornáján. Eszerint egy hangfelismerő modul először értelmezi a „hallott” beszédet, amelyet a program másik része szöveggé alakít, az így készülő feliratot pedig hozzácsatolja a videóhoz – aki akarja, ezután egy kattintással előhívhatja. Leírva mindez igen egyszerűen hangzik, azt a program irányítója, Ken Harrenstien sem vitatja, hogy jelenlegi szintjén a technológia még gyerekcipőben jár – ahogy egyelőre az online fordítók is csak nyögvenyelős átiratát adják az eredeti szövegnek.

De Harrenstien számára az ügy személyes jelentőséggel is bír. A Google fejlesztőmérnöke ugyanis öt éves kora óta siket, aki hallását mumpsz miatt egyetlen éjszaka alatt veszítette el. – Úgy emlékszem, az akkori álmom félelmetesebb volt, mint reggel süketen felébredni – mesélte Harrenstien a CNN-nek. Iróniájában lehet valami: a háromgyerekes családapa jeltolmács feleségét is süketnémaságának köszönheti. Másrészt a kényszerű csend világában a forradalmak kissé másként hatnak. Harrenstien évekkel ezelőtt a kommunikációs korlátai alóli felszabadításként élte meg az email és a chat adta lehetőségeket, saját bevallása szerint most már úgy érzi, az interneten futótűzként terjedő videózás új függönyt eresztett közé és a külvilág közé.

Több tízmillió sorstársához hasonlóan. Azt ugyanis, hogy a feliratozás nem csak egy szűk kisebbség igényeit elégíti ki, azt ékesszólóan jelzi a Google egyik statisztikája, amely szerint a siket internetezők száma a franciákét és a koreaiakét felülmúlja együttvéve. Ennek ellenére a YouTube-on igen kevés a feliratos tartalom – bár az Egyesült Államokban 1996 óta szövetségileg kötelező a televíziós műsorok feliratozása, a rendelkezés az online videókra nem vonatkozik. (A ritka kivételek egyike a Fehér Ház videócsatornája.)

Ráadásul a feladat még azelőtt a Google körmére égett, hogy egyáltalán bejelentették volna. Egy röpke perc alatt a YouTube-ra húsz órányi videó kerül fel, ami szerény számítások szerint is három évnyi videómasszát jelent. Ezért a cég – amennyire csak lehet – számítógépekre bízná a feliratozást – fejtegette Harrenstien a jelbeszédes bejelentéshez hangulati aláfestésként szánt zuhogó vízesés képei előtt a Google kaliforniai főhadiszállásán.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A siketekért fellépő szervezetek szerint Harrenstien partizánakciójánál többre van szükség. Ők azt szeretnék, ha a kongresszus médiabizottsága (FCC) az online videókra is kiterjesztené a feliratozási kötelezettséget. – Csak üdvözölhetjük, hogy a Google tökéletesítené a hangfelismerő programot, de nyilvánvaló veszélyeket rejt magában az, ha az így készülő feliratok akár csak 10 százalékban eltérnek a beszédtől. Ez utóbbihoz elég egy jóízű texasi akcentus – érvelt Dianne Stark, a DCMP nonprofit szervezet egyik képviselője. Az FCC egyelőre hallgat; a hivatalos kommentárt kérő emailekre és telefonhívásokra sem válaszolt.

Az érdekvédő szervezetek szövetségi fellépést sürgetnek
- PHOTO TAKEN 28JAN05 - Chilean Patricio Villablanca (L) shows his 6-year-old deaf, dumb son, Dan Villablanca Vega, the sound controls for the cochlear implant that he received two months earlier, as he experiences hearing sounds for the first time, at the Naval Hospital in Vina del Mar, 112 kms west of Santiago, January 28, 2005. Dan is one of 30 deaf children that have benefited from the Chilean Navy's program that offers the possibility of hearing for the first time through the latest technology in cochlear implants. The treatment, which includes screening candidates, the operation to place the implant and guidance during the process of learning to speak and recognize sounds, is performed by the Navy at a cost to the family of just the implant, imported from Austria, and surgical supplies. Picture taken January 28, 2005.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.