Fekete nethétfőt jósolnak

Egy amerikai előrejelzés szerint november 24. lehet az internetbiztonság gyásznapja: ezen a napon minden korábbinál több adathalász támadásra, internetes kártevőre és átverési kísérletre lehet számtani. Az időzítés és az ahhoz mellékelt indoklás komoly kockázatot sejtet: az USA-ban ilyenkor indul a karácsonyi bevásárlási szezon, amikor a fogyasztók érdeklődése az internet felé, a bűnözőké pedig a könnyen behálózható alkalmi internethasználók irányába fordul - nem csak Amerikában.

A prognózist a PC Tools informatikai biztonsági cég készítette. A világszerte nagy figyelemmel kísért elemzés a korábbi évek adatain alapul. A Hálaadás Napját (azaz a negyedik novemberi csütörtököt) megelőző hétfő mindig csúcsot jelent a legális és az illegális internetes aktivitásban. Hivatalosan és a valóságban is ilyenkor kezdődik a karácsonyi ajándékok beszerzése, a vevőcsábító leárazásos és egyéb akciók időszaka, ami az USA-ban és szerte a világon "módosított tudatállapotba" hozza a felhasználókat.

A fejlett országokban a karácsonyi szezon vásárlásainak legalább az 50 százaléka kapcsolódik valamilyen módon a világhálóhoz: vagy közvetlenül az interneten keresztül rendelnek (és fizetnek), vagy legalább a termékkereséshez, az árak összehasonlításához és a korábbi vevők tapasztalatainak elemzéséhez használják a hálózat adta lehetőségeket. Az internetes roham általában a hálaadás napot megelőző első munkanapon (azaz idén november 24-én) indul, amire immár tudatosan készülnek a félamatőr és a professzionális netbűnözők.

Amire nagy valószínűségel számítani lehet: megnő a kéretlen reklámok, a különféle adathalász trükkök, a vírustámadások és a klikk-eltérítő (a kattintásokat fertőzött vagy adatlopó honlapokra irányító) próbálkozások gyakorisága. Az elsődleges célpontot a vevők személyes és banki adatai jelentik, tehát ezek megadásánál a követkző napokban a szokásosnál is nagyobb elővigyázatossággal célszerű eljárni.

A PC Tools javaslatai szerint a fekete hétfőre a felhasználóknak is érdemes felkészülniük, például a vírusirtó és spamszűrő programok frissítésével, a tűzfal beállításainak "szigorításával". Az ismeretlenektől érkező elektronikus leveleket legjobb azonnal, bontatlanul törölni (a szezon slágere ebben a műfajban állítólag az elektronikus képeslapnak álcázott képrogram lesz), bankkártyaadatokat pedig csak ismert, biztonságos, korábban már sikerrel használt honlapokon szabad megadni.

 

Óvatosan a karácsonyi online vásárlásokkal
Internetes vásárlás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.