Fejátültetéssel kísérleteznek

Két éven belül sor kerülhet az első teljes fejátültetésre. A műtét 100 sebész 36 órányi munkáját igényli majd.

Az ezt célzó projekt HEAVEN/GEMINI néven fut és számos orvosi és etikai dilemmát vet fel - adja hirül az orvosi szenzációt a Medicalonline.

Dr. Sergio Canavero olasz idegsebész a Surgical Neurology International című lap júniusi számában vázolja az első fejátültetést előkészítő kutatómunka jelenlegi állását. Becslése szerint a műtét 100 sebész 36 órányi munkáját igényli majd, és körülbelül 8,5 millió fontba, azaz 12,6 millió dollárba fog kerülni.

A teljes fejátültetés gondolata egyáltalán nem új, 1970-ben egy egyesült államokbeli idegsebész, Robert Joseph White egy majom fejét egy másik állat testére ültette rá. Akkor azonban még áthidalhatatlan problémát okozott, hogy a rendelkezésre álló technikai lehetőségek nem voltak megfelelőek a súlyosan károsodott gerincvelő helyreállítására, ezért a kísérleti állatnál teljes bénulás maradt vissza, és az állat néhány napon belül elpusztult. Canavero véleménye szerint azonban a mostani technológia már képes e problémák áthidalására, és utalt azokra a korábbi kutatásokra, melyekben patkányokban sikerült helyreállítani a gerincvelő folytonosságát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.