Faxon megyünk a randira

Az ismert humorista első barátnője állítólag olyan sovány volt, hogy "faxon jött le a randira". A teleportációnak ettől a szintjétől talán még messze vagyunk, de például a repülőjegyek már képesek rá, hogy a mobiltelefonunkra érkezzenek - sőt, mindez Magyarországon is működik. A technológia ráadásul sokoldalú, néhány éven belül tömeges árurendelési és fizetési megoldássá válhat.

A Lufthansa bejelentette: a német repterek, illetve Amszterdam, London, Bécs és Varsó után Budapesten is bevezeti a mobiltelefonos jegyvásárlást. Repülőjegyet rendelni ugyan egyelőre csak számítógépről, vagy internetképes mobilről lehet (ehhez ugyanis fel kell menni a cég honlapjára), minden máshoz azonban elegendő egy mobilkészülék: a jegy - szöveges üzenet formájában - a telefonra érkezik, és megmutatni is csak az üzenetben lévő kétdimenziós vonalkódot kell a beszállásnál. A jegyvásárlási procedúrát egyszerűbbé és olcsóbbá tevő megoldást Európa nagy légitársaságai közül kétségkívül a Lufthansa használta először, az úttörő szerep azonban egy kisebb fapados cégé, a Norwegiané. A norvég vállalat már 2004-ben sikerrel honosította a módszert - ez volt egyébként az első jelenetős M-commerce (azaz mobiltelefonos kereskedelmi) alkalmazás Európában.

A technológia lelke a hitelesítést és az egyértelmű azonosítást egyszerre szolgáló kétdimenziós vonalkód. A mátrix-szerű (azaz nem fekete és fehér csíkokból, hanem kis négyszögek rajzolatából álló) vonalkód akár egy dokumentum teljes adattartalmázt is rögzíteni tudja, így elválaszthatatlanul összetartozik az adott dokumentummal, egyiket sem lehet megváltoztatni vagy hamisítani anélkül, hogy a manipuláció ki ne derüljön. telefon képernyőjén megjelenő vonalkódot egy apró készülék olvassa le a repülőtéri beléptető terminálon, az utazáshoz tehát a telefonon kívül már csak egy személyazonosító okmányra van szükség.

A hasonló rendelési és fizetési megoldások rengeteg termék és szolgáltatás megvásárlására alkalmasak: ilyen például a közlekedési vonaljegy, az autópályamatrica, a koncert- vagy színházjegy. Egyes országokban akár egy teljes táv-bevásárlást is le lehet bonyolítani a mobillal: amikor házhoz szállítják az árut, a megrendelő a vonalkód segítségével igazolja a rendelést és a fizetést. Ráadásul a lehetőség kétirányú, hoszen a kód ábráját egy egyszerű kamerás mobillal is le lehet olvasni, nincs hozzá szükség bonyolult infrastruktúrára.

Egyes víziók szerint néhány év múlva, az akkor már szinte teljesen készpénzmentes világban a kommunikációt és a fizetést egyszerre kezelni tudó mobiltelefon a bankkártya reális alternatívája lesz. Ez bizonyos értelemben már ma is így van, de nem a legfejlettebb országokban, hanem Afrikában: ott . megfelelő bankrendszer és lakcímnyilvántartás híján - az összes banki tranzakciónál elterjedtebb a mobiltelefonos pénzküldés és "átutalás".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.