Farkas, hiéna két jó barát

Két ragadozó meglepő együttműködéséről számolt be a Közel-Keleten a Washington Post.

A dél izraeli Negev sivatagban farkasok és hiénák közös vadászatát figyelték meg, s ilyesmiről eddig nem volt adat.

A Zoology című szaklapban közölt kutatási eredmény magyarázatát a kutatók abban látják, hogy a zsákmányállatokban igen szűkös sivatagi területen a két faj egymás segítségével nagyobb eséllyel jut táplálékhoz.

Csíkos hiéna egy libanoni állatkertben. A jobb szaglására és az erősebb harapására lehetett szükség
Csíkos hiéna egy libanoni állatkertben. A jobb szaglására és az erősebb harapására lehetett szükség
Jamal Saidi / Reuters

Az amerikai zoológusok először arra figyeltek fel, hogy a farkasok és egy csíkos hiéna nyoma úgy találkozott, hogy az állatok felváltva követték egymást. Néhány évvel később egy izraeli kutató észrevett egy hét farkasból álló falkát, melynek közepén egy csíkos hiéna ügetett láthatóan zsákmány után nyomozva.

A meglehetően magányos és más állatokkal igen agresszív hiéna és a konkurens, vagy gyengébb állatokra nézve szintén halálos fenyegetést jelentő farkasok kooperációjában a hiéna a farkasok hatékonyabb zsákmányszerző stratégiáját vélheti segítségnek, az utóbbiak pedig a hiéna még élesebb szaglóképességét és az erősebb fogát tarthatják előnyösnek. A hiéna a szeméthalmok feltúrásában és az elhagyott konzervdobozok szétroppantásában is jeleskedik.

Bár a két faj élőhelye a Közel-Kelet több régiójában is átfedi egymást, hasonló együttműködésre eddig nem volt példa. Prérifarkasok és amerikai borzok közös vadászatát már megfigyelték, ahogy a trópusi tengerekben a párduc fűrészes sügér és a muréna kooperációját is.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.