Ezt biztosan nem tudta Spielberg apjáról!

Steven Spielberg megalkotta E.T.-t, a földönkívülit, megmentette Ryan közlegényt, filmet készített Schindler listájáról, kapott három Oscar-díjat, de arról kevesen tudnak, hogy édesapja a huszadik század egyik meghatározó számítógép-tervezője.

A GE munkatársaként a most 98 éves Arnold Spielberg az egyik nagy sikerű nagyszámítógép, a GE-225 kifejlesztésén dolgozott. Az IEEE Computer Computer Society 2006-ban Spielberget a „Számítástechnika Úttörője Díjjal" tüntette ki, amiért munkájával közreműködött a valós idejű adatfeldolgozás kialakításában, és hozzájárult a modern kori kontrollfolyamatok lefektetéséhez.

„Emlékszem, amikor egyszer meglátogattam édesapámat a gyárban, épp a GE-225-ön dolgozott" – mesélte Steven Spielberg a GE Reportsnak. „Elmagyarázta nekem, milyen teljesítményre számítanak a számítógéptől, de persze akkoriban mintha kínaiul beszélt volna hozzám."

A maga idejében rendkívül korszerű GE-225 nagyszámítógép hihetetlen karriert futott be: 1964-ben már-már hibahatáron belül „megjósolta" a Johnson-Goldwater elnökválasztás eredményét, máshol focibérletek értékesítésére használták. A Dartmouth Egyetem hallgatói és kutatói a számítógép segítségével fejlesztették ki az úgynevezett BASIC általános célú programozási nyelvet, ezt az egyszerű kódolási eszközt, amely gyors elterjedésével a személyi számítógépek idején élte fénykorát. (A fiatal Bill Gates és Steve Jobs is ezt a nyelvet használta pályafutásuk kezdetén.)

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.