Ezekkel a trükkökkel védhetjük meg magunkat a Facebookon

Egyre több történést osztunk meg az életünkből a közösségi médiában, eközben a Facebook információkat gyűjt rólunk. A személyes adatainkkal könnyen visszaélhetnek, ezért nem árt tudni néhány trükköt, hogy megvédhessük magunkat.

Az nyilván nem megoldás, ha minden bejegyzést törlünk az oldalunkról. Azon azonban érdemes elgondolkozni, mennyi információt osztunk meg magunkról.

Érdeklődési körök

Ez a funkció a leghasznosabb a Facebook számára. A közösségi oldal megfigyeli, milyen oldalakat kedvelünk, és ez alapján ajánl fel újabbakat kedvelésre. A hirdetéseket is a kedvelések alapján célozzák be. Amit tehetünk, hogy csak saját magunk számára tesszük elérhetővé a kedveléseinket, vagy eltávolítjuk azokat, amelyek annyira nem érdekelnek minket.

Születésnaptól a bankszámláig

A születésnapját szinte minden felhasználó megosztja a Facebook-adatlapján. Manapság már nem kell fejben tartani a rokonok, barátok születésnapját, mert a Facebook úgyis jelez, ha fel kell őket köszöntenünk. A születésnap megosztása azonban rengeteg veszélyt tartogat – írja az Independent. Az adat megszerzésével már csak néhány lépés, hogy illetéktelenek jussanak hozzá a bankszámlánkhoz vagy más személyes fiókunkhoz. Ezért jobb inkább titokban tartani az életkorunkat és a születési dátumunkat.

Jobb lesz vigyázni az adatainkra a Facebookon is
Reuters

Nem adunk meg pontos lakcímet!

A legtöbb ember nem adja ki a címét vadidegeneknek, a Facebookon azonban gondolkodás nélkül beírják azt. Gyakori az is, hogy egy esemény, buli szervezésekor osztjuk meg a címünket, de nem állítjuk zártra a rendezvényt, így mások is láthatják azt.

A problémákat elkerülendő, egyszerűbb, ha privát üzenetben értesítjük ismerőseinket a lakhelyünkön zajló dolgokról.

Hol dolgozunk, és hova jártunk iskolába?

A munkahelyi és iskolai adatok megadásával a kollégáink és iskolatársaink is könnyen megtalálhatnak. Ezen információk viszont sokkal kereshetőbbé tesznek minket, így azok is ránk találhatnak, akikkel nem szeretnénk kapcsolatba lépni.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.