Ez nem piskóta!
A gabonafélékből készült ételek és édességek azért fontosak, mert a gabonamagvak héja elsősorban vízben nem oldódó rostokat, (cellulózt, hemicellulózt, lignint) tartalmaz. Ezek a ballasztanyagok részt vesznek a normális bélműködés fenntartásában. Bőséges folyadékbevitel mellett ugyanis megnő a térfogatuk, és lerövidítik a salakanyagok bélrendszeren való átjutási idejét. A kiegyensúlyozott táplálkozás megteremtésében és egészségünk megőrzésében fontos szerepet játszanak a vízben oldódó rostanyagok (elsősorban a zabra jellemző béta-glukán) is, hiszen csökkenthetik a koleszterin- és a vérzsírszintet, s mindemellett egyenletesebbé teszik a vércukorszintünket is.
Tavaly mintegy 23,8 milliárd forintért vásároltunk kekszeket, ostyaszeleteket és piskótákat. Legtöbbet az úgynevezett alap kekszekre és, ostyaszeletekre költöttük, ezeket követik a háztartási kekszek, mártott kekszek, és piskóta féleségek. A kekszeken és piskótákon túlmenően jelentős összeget költünk müzliszeletekre, amely kategóriában legnépszerűbbek a gyümölcsös ízesítésű termékek.
Habár ezek az értékek magasnak látszanak, Európai Uniós összehasonlításban mégis alacsony fogyasztási értékeket takarnak. 4,8 kg / fős tavalyi keksz, ostyaszelet és piskóta fogyasztásunkkal jócskán lemaradva követjük az angol (9,6 kg/fő), a dán (9,58 kg/fő), a portugál (9,3 kg/fő) és az olasz (9,29 kg/fő) kekszkedvelőket. Sajnos a müzliszelet mezőnyben sem állunk sokkal jobban, 10 dkg-os fejenkénti átlagfogyasztásunk szinte alig kerül fel a cereáliák ezen csoportjának fogyasztását mérő európai térképre.
„A gabonafélék táplálkozástani szempontból a legfontosabb táplálékaink közé tartoznak. A gabonaszemekben E-vitamin, valamint különösen a teljes kiőrlésű gabonák esetében értékes B-vitaminok találhatóak. Ezen kívül jelentős az ásványi anyag tartalmuk is: kálium, foszfor, magnézium, kalcium és szelén is található bennük" - mondta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.
Mára a finom piskótafélék és a gazdag élelmi rost tartalmú kekszek a mindennapi táplálkozásunk fontos részévé váltak. A müzlihez felhasznált gyümölcsök kitűnő ásványianyag forrásnak számítanak, emellett az olajos magvak biztosítják a rendkívül fontos telítetlen zsírsavakat. Ajánlatos minél gyakrabban reggelire müzlit fogyasztani, de napközben is praktikus táplálékforrás egy-egy gabonapehely-, vagy müzliszelet, amit bármikor elővehetünk táskánkból, ha megéhezünk.