Évről évre egyre melegebb van

Az augusztusi kánikuláról még nincs összesítés, de a júliusiról már biztosan tudjuk, hogy a szárazföldek felszíni hőmérséklete 0,962 Celsius fokkal volt magasabb a huszadik század átlagánál, míg a tengerek felszíni hőmérséklete 0,75 Celsius fokkal haladta meg a mögöttünk hagyott évszázad átlagát. Ebből következik, hogy az idei július volt a legforróbb a mérések kezdete, azaz 1880 óta.

Az adott hónapokat tekintve az év első hét hónapjából öt minden korábbinál melegebb volt, azaz igen nagy valószínűséggel a 2015-ös év lesz a legmelegebb esztendő – letaszítva a kétes értékű dobogó tetejéről a 2014-es évet. Ezt a jóslatot valószínűsíti, hogy az időjárás adatait 1880 óta megfigyelő amerikai Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) szerint az idei esztendő első hét hónapja minden idők legmelegebb - januártól júliusig tartó - időszaka volt, 0,09 Celsius fokkal veri az eddigi rekorder 2010-es évet.

Júliusban a Jeges-tengeren a jéggel borított terület 9,5 százalékkal volt kisebb az 1981-2010-es évek átlagánál. A szomszédos Ausztriában 1767 óta mérik a hőmérsékletet – az 1981-2010-es évek átlagát 3 Celsius fokkal haladta meg a sógoroknál az idei július. (A teljes tanulmány itt olvasható.) Az adatok alapján az látszik, hogy a hőmérsékletemelkedés folyamatos.

A NOAA jelentése szerint hőmérsékleti rekordok dőltek meg Európa és a Közel-Kelet egyes részein, Dél-Amerikában, Közép-Ázsiában és az Egyesült Államok nyugati részén – és természetesen hazánkban is.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.