Évente egy-két tabletta féken tarthatja a HIV vírusát

A HIV-fertőzöttek évek óta naponta kell szedjenek gyógyszereket, hogy ellenőrzés alatt tartsák szervezetükben a halálos vírust, mely így nem tud elszabadulni. Egy új fejlesztés reményt ad arra, hogy évente mindössze kétszer kell bevenni a vírusellenes hatóanyagot.
Jelenleg a proteáz nevű enzim hatását gátló anyagok számítanak a HIV-ellenes terápia oszlopainak. A Rochesteri Egyetemen egy olyan hatóanyag adagoló rendszert fejlesztettek ki, mely a proteáz gátlókkal összekapcsolva nemcsak megszabadítja az immunsejteket a támadó vírustól, de hosszú időre ellenőrzés alatt is tartja azokat. A Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint az új gyógyszert elég lesz évente egyszer, esetleg kétszer beszedni.

A nanoformulációs módszer a hatóanyag molekuláját kristállyá alakítja, majd ezt egy zsír és fehérjeburokkal burkolja, mint amilyen egy csokival beburkolt Túró Rudi. A burok megakadályozza, hogy a hatóanyagot a máj lebontsa és a vese eltávolítsa. A tesztekben az új típusú gyógyszer mérhetetlen mennyiségűvé csökkentette a vírust a sejtekben.

A technika ezen felül felturbózta a tokkal burkolt hatóanyag koncentrációját az immunsejtekben, miközben meghosszabbította a hatás idejét. A kísérleteket olyan egerekben végezték, melyek immunrendszerét génmódosítással emberivé alakították.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.